Homelokalne vestiProslava svetkovine Sv. Ante Padovanskog u Beogradu

Proslava svetkovine Sv. Ante Padovanskog u Beogradu

Proslava svetkovine Sv. Ante Padovanskog, »sveca celoga sveta«, zaštitnika župe i samostana Sv. Ante u Beogradu započela je u ranim jutarnjim satima u utorak 13. juna 2023. godine, a svečano euharistijsko slavlje u prepodnevnim satima predvodio je apostolski nuncije u Republici Srbiji mons. Santo Ganđemi, uz koncelebraciju generalnog vikara mons. Roberta Pastyika, domaćeg župnika i gvardijana preč. fra Ilije Alandžaka i svećenika Beogradskog dekanata. Na svečanoj je svetoj misi osim mnogobrojnih katolika bio i veliki broj pravoslavnih vernika koji već tradicionalno dolaze u tu crkvu o svetkovini Sv. Ante, da se pomole i od njega zatraže pomoć.

Nuncije Ganđemi je u propovedi naglasio da je sa velikom radošću došao predvoditi svetkovinu Sv. Ante, „slavnog sveca čudotvorca“ kojega Italijani smatraju svojim, iako je to istorijski netačno. U kratkom životopisu Sv. Ante kojeg je nuncije predstavio vernicima, naglasio je da taj svetac gde god da je delovao ostavio je duboki duhovni trag, premda su ljudi tog vremena bili dosta indiferentni prema njemu. „Ako gledamo na vreme, živeo je samo 36 godina. Ako gledamo na mesta, svoju službu obavljao je prvo u svojoj domovini, u Portugalu, kao kanonik Sv. Avgustina, od svoje 25-te godine na dalje do ulaska u Red Male braće, poslednjih 11 godina delom kao lutajući propovednik između Maroka i juga Italije, Asizija, Francuske, osam godina kao čuvar provincije Emilije, koja je u svoje vreme obuhvatala celu severnu Italiju i poslednje godine 1231, u Padovi i okolini i tu ga je stigla smrt 13. juna 1231. godine“, rekao je nuncije Ganđemi. Govoreći o tome kako je Sv. Antun bio veliki propovednik i čudotvorac, čovek odan Hristu, Crkvi i ljudima tog vremena, zato je po tome „jedinstven“ slučaj u životu Crkve koji još i danas privlači sve ljude iz svih klasa i slojeva, nuncije je naglasio da nam Sv. Ante s pravom poručuje da ne tražimo ono što je privlačno ili beznačajno, nego da tražimo pravu vrednost Isusa Hristosa, Ovaploćenu Reč koja može da otvori sva blaga i milosti da ne budemo više nejačad, kako to govori i današnje čitanje iz knjige Mudrosti. Osvrćući se na Evanđelje, nuncije je istakao kako treba imati na umu aspekt slušanja o kojemu upravo ono govori: „Isus im reče…“, jer ako se kaže reče znači da imamo sagovornika koji sluša. Nastavljajući govor o slušanju i svetu u kojemu živimo, a koji je obasut raznim porukama, a retko ko da sluša, nuncije je istakao da nam Sv. Antun poručuje da obratimo pažnju na jednu reč koja može spasiti, a to je Reč Božja. „Samo Reč Božja je sposobna da ispuni ono što govori; da izleči, da obnovi, da ohrabi, da ponovo da život i to je upravo ona Reč koju imamo potrebu da slušamo“, poručio je nuncije Ganđemi. Sledeći aspekt je delovanje, a to je vidljivo i u današnjem Evanđelju koje kaže: „Idite“, koje je upućeno učenicima, a onda i celoj Crkvi, istakao je nuncije te zaključio da i danas živimo u teškom vremenu punom jeresa, sličnom onom vremenu Sv. Antuna i da trebamo hrabro svedočiti Hrista poput njih, a svece molit da nam isprose milost od Boga kako bi bili istrajni poput njih.

Na kraju svete mise župnik preč. fra Ilija zahvalio je nunciju Ganđemiju što je predvodio svečanu euharistiju, generalnom vikaru mons. Robertu, sveštenicima i ministrantima, kao i svima koji su došli na proslavu, a posebno hodočasnicima iz Kruševca. Takođe je uputio veliku zahvalu horu „Ars vocalis“ koji je pesmom uveličao ovo slavlje, a u znak zahvale nunciju Ganđemiju predao prigodni poklon, ikonu Sv. Ante.

 

KMC

FOLLOW US ON: