Homelokalne vestiProslava zaštitnika Katoličkog medija centra Svetog Franje Saleškog

Proslava zaštitnika Katoličkog medija centra Svetog Franje Saleškog

U Molitvenoj osmini za jedinstvo hrišćana spominjemo se i sveca zaštitnika medija i zaštitnika Katoličkog medija centra u Beograda, sv. Franje Saleškog. Na spomendan tog sveca, u ponedeljak 24. januara, svečanim euharistijskim slavljem u crkvi Krista Kralja u Beogradu, saradnici Katoličkog medija centra proslavili su svog zaštitnika. Svečano euharistijsko slavlje u večernjim časovima predvodio je mons. Stanislav Hočevar, beogradski nadbiskup i metropolit uz koncelebraciju mons. Aleksandra Kovačevića, župnika župe Krista Kralja i generalnog vikara; preč. Ivana Poleta, kancelara Nadbiskupije; vlč. Mihaela Sokola, rektora Marianuma; vlč. Andreja Đuričeka, penitencijera i relatora Sinode; vlč. Aleksandra Ninkovića, sekretara u Nuncijaturi; mons. Marka Čolića, arhivara; dok je đakonsku službu obavljao đakon vlč. Stipo Filipović. Svečano slavlje je pevanjem uzveličao Ekumenski moški hor sa svojim dirigentom Bratislavom Prokićem.

Nadbiskup Hočevar je na početku misnog slavlja pozdravio sve prisutne saradnike Katoličkog medija centra, te ujedno čestitao i novom direktoru ovog centra g. Velimiru Martinoviću. Uputivši ujedno pozdrave i predstavniku Uprave za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama g. Gavrilu Grbanu, kao i zahvalu za dosadašnju saradnju kao i pomoć samoj Blagovesti ali i uopšteno medija centru.

Nadbiskup je na početku propovedi podsetio sve prisutne vernike da još uvek traje Molitvena osmina za jedinstvo kao i da je ovo već sedmi dan, ujedno pozvavši sve da se još više mole po ovoj nakani te da “poklone blago svog bića Bogu: zlato razuma, tamjan srca i smirnu svoga tijela”. Kao i da poput kraljeva koji su pratili sjaj i svetlo zvezde na nebu i svi vernici prate svetlo svoga srca ne bi li se zaista, nakon ove molitvene osmine, svi ljudi okupili oko jaslica i shvatili da je jedini pravi put do jedinstva i zajedništva upravo put koji vodi prema Njemu, prema Isusu.
Nazvavši sv. Franju “pastoralnim genijem” nadbiskup je naglasio da on nije gledao na nekakav spoljašnji red već na veličinu svakog čoveka; gledao je na svakog pojedinca sa tolikom pažnjom i ljubavlju, “ kao da je upravo ta osoba čitava nadbiskupija”, i na taj način se približavao svakoj osobi.
Zato je “on poklonio Bogu svoj dar razuma; svoj dar srca i zato ga je toliko ljubio; svoju smirnu, uvijek bolestan ali nikada nije stao, uvijek nemoćan i neispavan, ali uvijek u Božijoj ljubavi budan”, zaključio je nadbiskup.

Marija Antonela Kanelić

FOLLOW US ON: