Homelokalne vestiProslava župne slave i obljetnice župe u Jagodini

Proslava župne slave i obljetnice župe u Jagodini

Župa sv. Leopolda Mandića u Jagodini, najmlađa župa Beogradske nadbiskupije, u četvrtak 12. maja, proslavila je svog nebeskog zaštitnika sv. Leopolda Mandića kao i 10-tu obljetnicu od osnutka.

Prije osnutka župe vjernici iz Jagodine, Ćuprije, Paraćina i okolnih mjesta na svete mise su odlazili u okolne župe (Kruševac i Ravnu Reku), ali 2008. godine u Jagodini je započeo s radom Pastoralni centar u prostorima obiteljske kuće, gdje su se redovito održavale svete mise, a vodio ga je preč. Marko Trošt. Budući da se zajednica širila i pomlađivala, 12. maja 2012. godine osnovana je župa, a zaštitnik joj je sv. Leopold Mandić. Naime, nije on slučajno odabran za zaštitnika, nego zbog samog položaja Jagodine, koja je na granici Istoka i Zapada, smatrano je da bi baš sv. Leopold, koji je toliko molio za jedinstvo Crkve trebao biti zaštitnik ove župe. Preč. Marko je upravljao župom do 2014. godine, kada ga je zamijenio preč. Ivan Poleto, koji je i sada župnik. Budući da župa još uvijek nema svoju crkvu u planu je i izgradnja župne crkva.

Na svečanosti obljetnice i župnoj slavi euharistijsko slavlje predvodio je beogradski nadbiskup i metropolit mons. Stanislav Hočevar uz koncelebraciju župnika preč. Ivana Poleta i mnogobrojnih svećenika Beogradeskog i Niškog dekanata. Svečano euharistijsko slavlje svojom nazočnošću uzveličao je jerej Nikola Soldatović, paroh u Turiji.

Na početku misnog slavlja župnik Poleto uputio je srdačnu dobrodošlicu ponajprije nadbiskupu, svećenicima, parohu, mnogobrojnim hodočasnicima iz Beograda, Paraćina, Ćuprije, i okolnih mjesta, kao i domaćim župljanima. Rekao je kako je ovo veliki događaj za župu, proslava desete obljetnice i zaštitnika sv. Leopolda koji je „bio malen rastom ali veliki duhom“, tako je usporedio i ovu župu koja je mala, ali duhovno vrlo velika.

Nadbiskup Hočevar je u propovijedi istaknuo kako vjernici trebaju posebno biti sretni jer su građani neba. Vjernici su zajednica u kojoj se dijele tajne, sakramenti, stoga nadbiskup je posebno izrazio radost što je u ovoj župi ove godine bilo sedam prvopričesnika i što će biti nekoliko krizmanika. „Ako nema krizmanika i prvopričesnika onda župa nije ono što bi trebala biti u kršćanskoj viziji, a to je zajednica koja neprestano raste po broju, kvaliteti, sadržaju i novoj nadi“. Nadbiskup je ukratko podsjetio vjernike na samu povijest ove župe, kako je nastala, i ujedno istaknuo kako u budućnosti ova župa koja se širi i pomlađuje treba crkvu. Osvrćući se na Riječ Božju, nadbiskup je istaknuo „da nas je Bog prvi uzljubio, a ljubav je u tome da nas je On uzljubio i da trebamo živjeti po Njemu“. Svako se može pitati da li živi po Isusu Kristu? To moćemo najbolje vidjeti ako malo pogledamo oko sebe svijet i ljude koji stalno hoće više, koji žele biti najmoćniji, koji se neprestano muče za materijalno, a to nama može biti primjer da vidimo u kakvom smo odnosu prema Bogu i koliko se mi trudimo biti najboji vjernici na putu Isusa Krista. Mi trebamo biti povezani u ljubavi s Isusom i braćom ljudima, jer ta povezanost donosi radost umjesto žalosti. Nadbiskup je istakao kako mi vjernici trebamo biti autentični, živjeti po Isusu Kristu i iz ljubavi koju će drugi vidjeti i prepoznati pa možda se i oni odlučiti ići putem Isusa Krista. „Mi primajući svetu pričest postajemo Tijelo Isusa Krista, jer on boravi u nama, i mi trebamo među ljudima saziđivati zajednicu Kristovih vjernika“, rekao je nadbiskup. Propovijed je zaključio mislima o sv. Leopoldu koji je ispovijedao četrdeset godina, a to je mogao jer je bio s Bogom, te na poseban način se zalagao za jedinstvo kršćana pa neka nam izmoli to jedinstvo koje je prijeko potrebno.

Na kraju svete mise župnik preč. Poleto je još jednom zahvalio svima nazočnima, posebno preč. Marku koji je bio u počecima osnivanja župe. Nakon završetka mise vjernici su u dvorištu župne kuće uz okrijepu nastavili druženje.

V.M/KMC

FOLLOW US ON: