Homelokalne vestiProslavljen Sveti Ivan Kapistran i otvoren sinodalni proces za Beogradsku nadbiskupiju (FOTO)

Proslavljen Sveti Ivan Kapistran i otvoren sinodalni proces za Beogradsku nadbiskupiju (FOTO)

U subotu 23. oktobra u katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije vernike Beograda, ali i čitave Beogradske nadbiskupije, okupila su, pored tradicionalne oktobarske pobožnosti, još dva razloga. Jedan od njih je proslava blagdana suzaštitnika Beogradske nadbiskupije, Svetog Ivana Kapistrana, a drugi je otvorenje sinodalnog procesa za Beogradsku nadbiskupiju. Svečano euharistijsko slavlje predvodio je mons. Stanislav Hočevar, nadbiskup i metropolit beogradski uz koncelebraciju fra Ilije Alandžaka, dekana Beogradskog dekanata, preč. Marka Trošta, dekana Niškog dekanata, preč. Ivana Poleta, kancelara Nadbiskupije, vlč. Mihaela Sokola, rektora katedrale te ostalih svećenika i redovnika iz cele Nadbiskupije.

“Jao meni ako ne navješćujem Evanđelje”

Nadbiskup Hočevar je u propovedi naglasio važnost navešćivanja Evanđelja, a time je zapravo hteo svakog vernika podsetiti na to da Evanđelje nije samo reč napisana na papiru, puka teorija, već je “Evanđelje sam Isus Krist, Bogo-čovjek” istakao je Nadbiskup. Samim tim naveštati, prenositi Evanđelje i donositi ga pred drugog čoveka zapravo predstavlja čin donošenja samog Isusa. Upravo zato jer “Isus Krist je centar univerzuma”, samim time i Evanđelje treba postati centar života svakog čoveka, jer samo na taj način, stavljajući Isusa u centar, čitavo čovečanstvo može zaista pronaći svoj mir i sa lakoćom prebroditi kušnje, a jedna od njih je upravo i pandemija ovog virusa, koja pogađa čitavo čovečanstvo bez izuzetka, naglasio je Nadbiskup. U svojoj homiliji koristeći metaforu “buketa”, Nadbiskup je zapravo ukazao da svi ljudi ma koliko različiti, zapravo predstavljaju jednu celinu koju oko svog stola okuplja sam Isus, upravo poput buketa koji na oko izgleda tako lepo kada je svo cveće zajedno, ali ipak svaki od tih cvetova je različit i ima svoju posebnost. Ovime je želeo poručiti svim vernicima da su oni zapravo “buket Beogradske nadbiskupije”, zaključio je Nadbiskup. Za vreme mise vernici su obnovili svoja krsna obećenja. Na kraju svete mise župnik vlč. Mihael je uputio reči zahvale Nadbiskupu, svećenicima i vernicima koji redovno dolaze na oktobarske pobožnosti u katedralu te dao kratke obavesti i upute za sastanak koji je usledio posle mise.

Nakon završetka misnog slavlja, usledio je sastanak povodom otvorenja sinodalnog procesa Beogradske nadbiskupije na kojem su sudelovali svećenici, članovi Nadbiskupskog pastoralnog veća, Caritasa i voditelji Nadbiskupijskih institucija. Uvodnu reč održao je Nadbiskup, koji je uz reči pozdrava govorio o tome da se odredilo da od sada u svakoj župi bude dan posvete župske crkve koji treba da bude dan župske zajednice. To nije dan zaštitnika župe, kada dolaze i drugi hodočasnici na slavlje, nego dan zajedništva vernika župe, da se bolje međusobno upoznaju. “Župsko pastoralno veće mora biti živa slika Crkve”, rekao je Nadbiskup. Crkva je zajednica i Isus kad je slao učenike uvek je slao po dva da propovedaju, tako su i danas župnik i još jedan vernik iz župe sa njim. To je vidljivo zajedništvo, jer svećenik ne može sve sam, niti je on sam Crkva, nego Crkva su i redovnici, Bogu posvećene osobe, ali i vernici laici. Nadbiskup je naglasio da se redovno trebaju sastajati Župska pastoralna veća i Župska ekonomska veća i pomagati da što bolje funkioniše župe, koja treba da ima svoje prostore da bi mogla da radi. Župe su umrežene u dekanate i važno je da svi deluju zajedno. Sada se vidi potreba za Pastoralnim centrom ovdje u Marijanumu i za Kulturnim centrom u Ordinarijatu, ali i za tim da se sačuva blago Katoličke Crkve u Srbiji i da se otvori muzej, biblioteka i medija centar. Već se puno radi na tome i ubrzo će da se ostvare zacrtani planovi, kako bi Crkva mogla odgovoriti na današnje izazove, poručio je Nadbiskup. Na kraju je tumačio koja je zadaća Nadbiskupskog pastoralnog veća, zaključivši da bi se trebali sastajati na početku i kraju pastoralne godine, kako bi mogli da pomognu u pastoralu Nadbiskupije.

Kratko predavanje o Sinodi održao je vlč. Andrej Đuriček, nadbiskupijski relator sinode. Ukratko je pojasnio reč Sinoda te je govorio o Sinodi koja će se održati u Rimu i o sinodalnom putu pojedine biskupije. Naglasio je da je Crkva zajednica, a zajedništvo je glavna smernica Sinoda. Zajedništvo se najbolje oslikava u liturgiji. Vlč. Andrej je rekao da je sinodalni process važan za našu Nadbiskupiju, jer svaki vernik sada može dati konkretne predloge koji će da se pošalju u Rim.

Drugo predavanje o plodovima Prve Sinode Beogradske nadbiskupije održao je vlč. Mihael Sokol, rektor katedrale. Rekao je kako je uspešno provedena Prva Sinoda Beogradske nadbiskupije i da će ubrzo da bude gotov i završni dokumenat. Govorio je o osnivanja pastoralnog centra čije će sedište da bude upravo ovdje u Marijanumu, koji je već praktično počeo da funcioniše (npr. u septembru je održan Oratorij za decu i mlade), kao i kulturnog centra čije će pak sedište da bude u samom Ordinarijatu, a koji već uvelike u medijskom delu ostvaruje svoje zadaće (tako je registrovan i ubrzo će da bude pušten za javnost novi portal paulus.rs koji će da bude na srpskom jeziku ćirilici i latinici, radi što bolje komunikacije sa našim okruženjem). Naglasio je kako mi već ostvarujemo ono na što nas potiče papa Franjo po ovoj Sinodi, a to je plod naše Sinode.

Nakon predavanja prisutni članovi imali su priliku da postavljaju pitanja, ali i da iznesu svoja mišljenja te svoj pogled na samu Sinodu. Većina prisutnih pohvalila je plod Prve Sinode Beogradske nadbiskupije osnivanje Caritasa župa Beograda kao i Oratorij za decu i mlade.

 KMC

FOLLOW US ON: