Homelokalne vestiProslavljena obljetnica pastoralnog centra i zaštitnik župe sv. Leopold Mandić u Jagodini

Proslavljena obljetnica pastoralnog centra i zaštitnik župe sv. Leopold Mandić u Jagodini

U petak 12. maja proslavljena je svetkovina zaštitnika župe u Jagodini – sv. Leopolda Mandića i 15. godina od osnutka Pastoralnog centra u Jagodini. Na sam dan Leopoldovo unatoč hladnijem vremenu crkva u Jagodini bila je malena da primi lijepi broj vjernika i hodočasnika koji su došli pomoliti se i tražiti zagovor Sveca milosrđa. Svečanu svetu misu služio je mons. Robert Pastyik, generalni vikar Beogradske nadbiskupije uz koncelebraciju kancelara Nadbiskupije i domaćeg župnika preč. Ivana Poleta, dekana Beogradskog dekanata fra Ilije Alandžaka, dekana Niškog dekanata preč. Marka Trošta i mnogobrojnih svećenika Beogradske nadbiskupije te u zajedništvu s vjernicima i hodočasnicima iz Beograda, Ćuprije, Paraćina, Niša, Bora, Zaječara, Kraljeva, Kruševca i ostalih mjesta. Na svečanome slavlju prisustvovao je i o. Nikola Soladatović, sveštenik SPC-a, paroh Turijsko – kučevački sa svojom porodicom.

Župnik domaćin na početku je pozdravio sve pridošle vjernike i istaknuo da je sve nazočne u ovom slavlju nebeskog zaštitnika sv. Leopolda okupio divan znak vjere: tako malen rastom, a tako veliki svetac; tako jednostavan, a tako snažni zagovornik. U središtu Srbije i Beogradske nadbiskupije prije 15 godina ovo mjesto dobilo je svoj pastoralni centar, a od 2012. postaje i župom. „Stoga ove godine proslavljamo taj mali, ali ne tako nevažan jubilej 15-tu obljetnicu od osnivanja Pastoralnog centra sv. Leoploda u Jagodini“, rekao je preč. Poleto.

Mons. Robert je u propovijedi istakao da je sv. Leopold »propovijedao« svojim životom: svi su mogli razumjeti i cijeniti njegovu »propovijed«, ponizni i moćni, učeni i neuki, koji su ga podjednako bez razlike tražili. „Pred njim su klečali za sakrament pomirenja kardinali, toliki biskupi, sveučilišni profesori, akademici, jednostavni i nepismeni ljudi. Svi su oni podjednako osjećali u njemu velikog čovjeka, Božji Duh koji u njemu i po njemu djeluje“, rekao je mons. Robert.

Slavlje u Jagodini proteklo je lijepo i dostojanstveno, a nakon svete mise župljani i svi hodočasnici ostali su u zajedničkom druženju uz prigodnu okrjepu.

I.P.

 

FOLLOW US ON: