Homelokalne vestiProslavljena svetkovina sv. Petra i Pavla u Beogradu

Proslavljena svetkovina sv. Petra i Pavla u Beogradu

U subotu, 29. juna, u crkvi svetog Petra u Beogradu proslavljena je svetkovina apostolskih prvaka. Samoj proslavi nebeskog zaštitnika ove župe predhodila je trodnevna duhovna priprema koju je predvodio p. Alan Modrić, profesor kanonskog prava na Univerzitetu Gregorijana u Rimu. Svečano misno slavlje u prepodnevnim časovima predvodio je fra Nenad Meter, gvardijan franjevačkog samostana sv. Ivana Krstitelja u Zemunu uz koncelebraciju sveštenika grada Beograda. Večernje misno slavlje predvodio je p. Alana Modrić.

Dok je fra Nenad u svojoj propovedi govorio o pozivu i životu apostolskih prvaka koji se razlikuje, ujedno se osvrnuo i na simboliku imena koja su ovi apostoli kao Isusovi sledbenici dobili. “Kroz ono što su oni ostvarivali kao i ostali učenici koji su krenuli ispuniti zadatak koji im je bio predan Petar i Pavle na svoj način deluju u ime Isusa Krista. Znamo da su na različite načine pozvani. Petar iz prve ruke gleda Spasitelja, čuje Njegove reči, kreće za Njim dok je sam Pavle kasnije bio zahvaćen osobom Isusa Krista i to iz velikog razloga, da bude Njegov veliki navestitelj i propovednik. I jedan i drugi, samo zato što su pripadali Spasitelju, primaju druga imena. Od Šimuna postaje Petar, kako reče Isus u krajevima Cezareje Ti si stena i na toj steni ću sagraditi Crkvu svoju i vrata je paklena neće nadvladati. A mladi Savao, koji je bio sav ponosan dobija ime Pavle”, istakao je propovednik.

Alan Modrić u svojoj propovedi razmišljajući o životu svetoga Petra “koji se ponekad služio onim metodama koje su bile daleko Kristovom učenju o ljubavi i miru”, pružajući vernicima jedan novi vidik razmišljanja o ovom apostolskom prvaku a to je upravo poređenje njega koji je Isusa zatajio i Jude koji je svog Učitelja prodao. “Ono po čemu su ova dvojica isti je izdaja Isusa Krista koju je svaki od njih počinio na različiti način. Jedan prodao za trideset zlatnika a drugi kukavički izrekao da ga ne poznaje. Međutim to što ih bitno razlikuje jeste pouzdanje i vera u Gospodina Isusa i Njegovo milosrđe i oprost. To pouzdanje i veru Juda nije imao i zato očaj i beznađe zahvata njegovu dušu gde on ne vidi nikakvu mogućnost spasa, već umesto da pohrli Isusu, prizna greh, pokaje se i zamoli oprost, on diže ruku na sebe i oduzima svoj život koji mu je sam Bog poklonio i koji ga jedino i ima parvo oduzeti. Sa druge strane uprkos silnom bolu zbog počinjene izdaje, Petar, koji je tri puta izrekao da ne poznaje Isusa, nalazi, potaknut Duhom Svetim, snagu da tri puta izrazi svoju ljubav prema Gospodinu na Tiberijatskom jezeru i tada dobija svoje poslanje”, rekao je p. Modrić.

Nakon prepodnevnog misnog slavlja, do večernjih časova, vernici su imali priliku da se priključe klanjanju koje je ova župa organizovala.

Župnik crkve svetog Petra p. Smiljan Miličević, zahvalio je svim sveštenicima koji su učestvovali na misnim slavljima, a na poseban način zahvalu je uputio p. Alanu koji je predvodio i trodnevnicu uoči ove svetkovine. Takođe, reči pozdrava uputio je predstavniku Uprave za saradnju s crkvama i verskim zajednicama Gavrilu Grbanu.

 

Marija Antonela Kanelić

FOLLOW US ON: