Homelokalne vestiProslavljena župna slava Majke Terezije u Aleksincu

Proslavljena župna slava Majke Terezije u Aleksincu

U crkvi svete Majke Terezije u Aleksincu, u nedjelju 5. septembra 2021. godine, svečanim euharistijskim slavljem proslavljena je župna slava. Svečano euharistijsko slavlje predvodio je beogradski nadbiskup i metropolit mons. Stanislav Hočevar uz koncelebraciju župnik i dekana niškog dekanata preč. Marka Trošta. Slavlje je svojom prisutnošću uzveličao o. Ivan Milenović, starešina crkve Sveti Nikola u Aleksincu i g. Dalibor Radičević, predsednik Opštine  Aleksinac.

Nadbiskup Hočevar je u propovijedi govorio kako čovjek može pronaći puninu svoga ja samo u odnosu prema drugome, a za to je najbolji primjer Presveto Trojstvo. U otajstvu Trojedinog Boga crpimo snagu i uspostavljamo odnos s ljudima. Što više imamo pozitivnih odnosa i komunikacije toliko više napredujemo. Zato i ova proslava nije samo izvanjski događaj, nego dan kada se „mi iznutra preobražavamo i trebamo se vratiti kući preobraženi“ rekao je nadbiskup. Nadalje, Nadbiskup se osvrnuo na danas naviještenu Riječ Božju, koja govorio o Kristu, koji je prolazio poganskim krajevima, dekapolskim krajevima, tamo gdje su živjeli pogani i ti pogani su ga upoznali i molili da položi ruke na čovjeka koji je trebao pomoć, da ozdravi. Tako su i vjernici pozvani da molitvom i djelima, kao što je činila i Majka Terezija, svim narodima „pomognu“ donoseći im Radosnu Vijest. Kao što se Bog zauzima za nas, tako se i mi trebamo obraćati Bogu u molitvi i svetoj misi te zauzimati za braću ljude.

Govoreći o životu svete Majke Terezije, Nadbiskup je istaknuo kako je ona u Skoplju čula Isusov glas: „Slijedi me! Idi za mnom“. Ona je poslušala Njegov glas i slijedila ga služeći siromahe. Ovo je i nama poticaj da se pitamo: „Čujemo li glas Božji koji nas zove i hoćemo li se odazvati? Da li čujemo vapaje ljudi koji su potrebni naše pomoći?“ završio je Nadbiskup.

Budući da je g. Gaetano Paolillo darovao sliku Milosrdnog Isusa župi Aleksinac, ovom prilikom Nadbiskup je blagoslovio darovanu sliku.

Napomenimo slijedeće: Sveta Majka Terezija bila je uzor skromnosti i ljubavi u 20. stoljeću, redovnica i utemeljiteljica Družbe sestara misionarki ljubavi, koja je veliki dio svoga života provela skrbeći za odbačene i otpisane u Indiji. Svojom požrtvovnošću i sebedarjem za potrebite postala je sinonim za ljubav prema bližnjemu i življeno evanđelje, a u tom smislu za mnoge predstavlja najznačajniju ženu 20. stoljeća.

KMC

FOLLOW US ON: