HomeduhovnostRazmišljanje o liturgijskim čitanjima Treće nedjelje kroz godinu

Razmišljanje o liturgijskim čitanjima Treće nedjelje kroz godinu

Slavimo danas Nedjelju Božje riječi, pa je posebna prigoda razmisliti o svome odnosu prema Svetom pismu i nedjeljnim navještajima Evanđelja.

Sveto pismo ne navodi samo Božje riječi, nego donosi opis Božjih postupaka i djelovanja. Tako je i danas. U središtu današnjeg evanđeoskog teksta je opis Isusova postupka u sinagogi u Nazaretu.

Valja ponajprije primijetiti da Isus nije zauzeo mjesto u zadnjem redu pored vrata ili u kutu sinagoge, nego je istupio pred zajednicu i uključio se u bogoslužje. Preuzeo je aktivnu ulogu odraslog vjernika. Ustao je i prišao posebnom mjestu odakle se čita Božja riječ. Isus čita Božju riječ na takav način da je privukao pozornost čitave zajednice. Oči sviju u sinagogi bijahu uprte u njega. Nakon čitanja je sjeo i izgovorio homiliju. Propovijedao je tako da su slušatelji povlađivali i divili se milini njegove riječi.

Danas, na Nedjelju Božje riječi, ovaj Isusov postupak poziva i nas da uzmemo aktivnu ulogu u bogoslužju kao čitači Božje riječi. Važno je da se za tu službu dobro pripremimo i Božju riječ jasno proglasimo okupljenoj zajednici. Također je važno da i kao slušatelji budemo aktivni. Razumijevanje ovisi o našoj volji čuti i razumjeti pročitano. Božja riječ treba odjeknuti u našim ušima i u našim srcima.

Današnji Isusov postupak poruka je i propovjednicima. Homilija je plod odjeka Božje riječi u životu i iskustvu vjere propovjednika. Međutim, može biti propovjednik najučeniji i najiskusniji poznavatelj Božje riječi, ali ako zajednica nije živo zainteresirana za slušanje, propovijed neće postići nekih posebnih učinaka. Ako je zajednica zainteresirana tada ni propovjednik s govornom manom neće smetati da se Božja riječ razglasi i pretvori u pravilo svakodnevnog života vjernika.

Molimo danas za obilje plodova čitanja i slušanja Božje riječi. Neka Gospodin danas na Nedjelju Božje riječi i nama zagrije srce da radosno čitamo Pisma, razumijemo Božju pouku i u svome je životu provedemo.

dr. Đurica Pardon

(VN/KMC)

FOLLOW US ON: