Homelokalne vestiSaopštenje za javnost sa zasedanja Međunarodne biskupske konferencije sv. Ćirila i Metodija u Prištini

Saopštenje za javnost sa zasedanja Međunarodne biskupske konferencije sv. Ćirila i Metodija u Prištini

Učesnici 40. redovnog zasedanja Međunarodne biskupske konferencije sv. Ćirila i Metodija, koje se održava u Centru „Bogdani Polis“ u kripti katedrale Majke Terezije u Prištini, uputili su u utorak 30. maja 2023. saopštenje za javnost koje prenosimo u celosti:

Pomirenje, saradnja, suživot i mir su moralni imperativ

Mi katolički biskupi, okupljeni na zasedanju Međunarodne biskupske konferencije sv. Ćirila i Metodija u Prištini, svesni napete situacije kako na našem području tako i na celom Kontinentu, razmatrali smo sadašnje stanje i mogućnosti napretka ovoga dela Evrope.

Uvereni smo da se samo saradnjom, napornim radom, strpljenjem, uzajamnim poverenjem i trajnim dijalogom može, a i mora, graditi pravedan mir, napredak naših naroda, država i zajednica.

Pomirenje, saradnja i suživot pojedinaca i naroda, te traženje rešenja mirnim putem za sva otvorena pitanja, su moralni imperativ za sve. Očekujemo od političara konkretno pozitivno delovanje kako bi se napetosti smanjile i razumevanje među narodima ojačalo. Da bi to moglo biti što plodonosnije, očekujemo od svih aktera javnog života, uključujući predstavnike medija i korisnika društvenih mreža, da ne koriste govor mržnje, lažne vesti, manipulaciju širokim masama i propagandu nasilja, već da rade na traženju i širenju istine.

Pozivamo predstavnike svih crkava i verskih zajednica da se oslone na vrednosti naših verovanja, koja naučavaju opšte bratstvo među ljudima i odbacuju korišćenje verskih osećaja za manipulaciju i produbljivanje postojećih napetosti. Stoga, potičemo sve da, u duhu istine i ljubavi, rade na ostvarenju svetlije budućnosti za sve ljude i narode u ovom delu Evrope.

Priština, 30.05.2023.

 

Međunarodna biskupska konferencija sv. Ćirila i Metodija

Albanska biskupska konferencija

Biskupska konferencija Bosne i Hercegovine

Bugarska biskupska konferencija

Hrvatska biskupska konferencija

FOLLOW US ON: