Homelokalne vestiStručni skup o verskim medijima u Republici Srbiji

Stručni skup o verskim medijima u Republici Srbiji

Radio Zlatousti Srpske pravoslavne eparhije šumadijske sa blagoslovom Njegovog preosveštenstva Episkopa šumadijskog g. Jovana i uz finansijsku podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije organizovao je u utorak, 12. oktobra u kragujevačkoj Bogosloviji „Sveti Jovan Zlatousti“ Stručni skup pod nazivom: „Strategija verskih medija u upravljanju društvenim mrežama za potrebe ostvarivanja javnog interesa u informisanju sa posebnim osvrtom na krizne situacije.“
Na Stručnom skupu učestvovali su predstavnici iz 14 medija Srpske pravoslavne crkve, predstavnici Katoličke crkve iz Blagovesti – Beogradske nadbiskupije i predstavnici islamske veroispovesti Glasa islama iz Novog Pazara.

Stručni skup je započeo pod vodstvom Ane Brzaković, a pozdravno obraćanje uputio je protojerej-stavrofor dr Zoran Krstić, profesor na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu u Beoradu, rektor Bogoslovije „Sveti Jovan Zlatousti“ i zastupnik Radija Zlatousti. Učesnike je pozdravio i protojerej-stavrofor Milić Marković, glavni urednik Radija Zlatousti.

Nakon pozdrava, u prvoj sesiji, učesnici su poslušali dva predavanja. Prvo predavanje održao je đakon Aleksandar Savić, upravnik Centra za proučavanje savremenih tehnologija Srpske pravoslavne crkve na temu: „Nastupi verskih zajednica u medijima – gde su greške i kako ih poboljšati“. Govornik je objasnio zadanu temu kroz nekoliko pitanja: Kome se obraća? Tko se obraća? Kako se obraća? Gde se obraća? Šta govori? Time je želeo da kaže kako osoba koja saopštava informaciju mora biti stručna i edukovana za to, jer u protivnom može pogrešno saopštiti informacije. Zbog toga je uvedeno da svi koji nastupaju u medijima u ime Srpske pravoslavne crkve moraju dobiti blagoslov od iste. Zaključio je da informacije treba da budu tačne, kratke i brze.

Drugo predavanje je održao prof. dr Rastko Jović, sa Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta u Beogradu sa konkretnom temom: „Mediji i slika sukoba u Crkvi“. U svom predavanju naglasio je kako Crkva mora znat šta da prenosi, koji je njen identitet, a to je sigurno opšte dobro pod vidom eshatologije. Osim toga, ne sme se ćutati na prozivke Crkve. Uvek treba dati saopštenje, jer i ćutanje je već neka informacija.

Nakon predavanja usledila je diskusija koju je podstakla Gordana Jocić, odgovorna urednica sa Radija Zlatousti. U diskusiji su se razmenila iskustava predstavnika Srpske pravoslavne crkve, Katoličke crkve i islamske zajednice. Svi imaju slična iskustva i poteškoće, koje se mogu prevazići uz međusobnu saradnju i povezanost svih verskih medija.

U drugoj sesiji učesnici su poslušali izlaganje Suzane Miličić, direktorke agencije „Kontakta“ iz Beograda sa temom: „Drušvene mreže i tradicionalni mediji – saradnici ili supranici“. U izlaganju je pokazala koje su dominantne mreže na internetu – kako, gde i kome – najbolje plasirati svoje sadržaje.

Svi učesnici su zaključili da je stručni skup bio jako dobar, da se otvorilo puno tema i da se češće organizuju ovakvi skupovi.

KMC

Reportaža o stručnom skupu

FOLLOW US ON: