Homelokalne vestiSvećeničko ređenje Stipe Filipovića u Beogradu

Svećeničko ređenje Stipe Filipovića u Beogradu

Beogradski nadbiskup i metropolit mons. Stanislav Hočevar zaredio je za svećenika Stipu Filipovića za vrijeme svečanog euharistijskog slavlja, u subotu 8. oktobra u katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije u Beogradu. Uz nadbiskupa su koncelebrirali generalni vikar i župnik župe Krista Kralja mons. Aleksandar Kovačević, kancelar Nadbiskupije i župnik župe sv. Leopolda Mandića u Jagodini preč. Ivan Poleto, domaći župnik i rektor Marijanuma vlč. Mihael Sokol te mnogobrojni svećenici Beogradske nadbiskupije kao i svećenici prijatelji ređenika pristigli iz Hrvatske i iz drugih biskupija Republike Srbije.

Misno slavlje je svojom nazočnošću uzveličao predstavnik Uprave za saradnju s crkvama i verskim zajednicama g. Gavrilo Grban.

Nadbiskup Hočevar je na početku svete mise u uvodnom govoru uputio pozdrav svima, a na poseban način je pozdravio đakona Stipu, njegove roditelje, članove uže i šire rodbine, prijatelje i dobrotvore! Također je uputio pozdrav svim svećenicima Beogradske nadbiskupije, svećenicima iz drugih biskupija, redovnicima, redovnicama i Bogu posvećenim osobama te svim vjernicima laicima.

Nakon naviještene Božje riječi generalni vikar mons. Kovačević pročitao je kratki životopis ređenika, a potom je uslijedila propovijed.

Nadbiskup Hočevar je u propovijedi istaknuo kako živimo u duhovnoj “razapetosti između neopisivog događaja Kristovog pashalnog misterija njegove smrti, uskrsnuća i uzašašća na nebo – i događaja Njegovog neizrecivog drugog dolaska na kraju naše povijesne stvarnosti, odnosno na početku našeg sveobuhvatnog rođenja za onu apsolutno novu stvarnost kada će – konačno – biti Bog sve u svemu. U tom svezadivljujućem procesu spasavanja sudjelujemo baš svi : svjesno ili nesvjesno; pozitivno ili negativno, gorljivo ili mlako; kao inspiratori ili kao zavodnici”. Govoreći o činu koji će se dogoditi na ovoj svetoj misi, nadbiskup je istaknuo da će Stipo postat Kristov svećenik te za uzor svećeništva dao sv. Pavla koji se tome toliko radovao da se nazvao “sužanj u Gospodinu”, znajući da će biti toliko slobodan koliko bude Njegov te da će biti sretan koliko će buti oruđe u stvaralačkim Božjim rukama. On je znao da je samo toliko stvarno aktivan koliko je potpuno na raspolaganje jedinom Tvorcu svega stvorenog. Ta ga je predanost Bogu osposobila da postane apostol naroda, da živi dostojno poziva na koji je pozvan, na što poziva i sve nas, a posebno ređenika Stipu. Govoreći o današnjem vremenu koje prenaglašava materijalnu stvarnost i uživanje u materijalnim stvarima, nadbiskup je istakao ulogu svećenika, a to je biti potifeks – graditelj mostova. “Graditelj mostova na najudaljenijim obalama – kao što je to Nebo i Zemlja. Na obalama najrazličitijih ponora, kao što je to pluralnost stvorenoga, različitost naših kultura, jezika i tradicija”, rekao je nadbiskup Hočevar. Tumačeći gestu polaganja ruku u obredu svećeničkog ređenja, nadbiskup je naglasio da će tada Duh Gospodnji sići na ređenika kako ne bi bio više stari čovjek, nego novi čovjek, drugi Krist. “Samo Njegovom snagom moći ćeš pomoći siromasima. Tko su danas siromašni? Baš mi ljudi današnjice, koji tako rado više uvažavamo prošle šizme nego današnje neograničene mogućnosti jedinstva. Koji tako rado gledamo svaki na svoje: na svoj ego, na svoje vizije, na svoju naciju, na svoju kulturu, na svoje iskustvo, na svoj karakter. Gdje je veće siromaštvo nego tamo gdje nema iskrenih odnosa, gdje u obitelji raste agresija, a u društvu nema mostova solidarnosti, pravde i pomirenja? Balkan rado nazivamo Balkanom upravo zbog toga, jer među nama nema dovoljno harmonije, sloge, solidarnosti i zajedništva! Prečesto smo se više dali zarobljavati različitostima nego usrećavati darovima jedinstva u Kristu”, rekao je nadbiskup Hočevar.

Nadbiskup je naglasio da ređenik dolazi iz Zagreba, njegovi korijeni su u Bosni, a mjesto njegovog budućeg duhovnog djelvanja je u Beogradu, gradu Ušća i mostu jedinstva Istoka i Zapada. Upravo ta raznolikost obogaćuje čovjeka i trebala bi poticati na zajedništvo i suradnju. Na kraju propovijedi nadbiskup je poručio ređeniku da u njemu svi trebaju vidjeti pravo sjeme budućnosti, a da ga njegovo odabrano mladomisničko geslo (“Odreci se samoga sebe, uzmi svoj križ i idi za mnom!” (Lk 9, 23)) uvijek nadahnjuje u svećeničkoj službi.

Nakon homilije uslijedio je središnji čin ređenja, polaganje ruku i posvetna molitva.

Na kraj euharistijskog slavlja mladomisniku Stipi u ime svećenika Beogradske nadbiskupije uputio je čestitku generalni vikar mons. Kovačević. Uz najiskrenije čestitke poželio je mladomisniku dobrodošlicu među kolege svećenike. U svom govoru je ohrabrio mladomisnika, rekavši kako je svećenički poziv zahtjevan ali lijep, a da na svećeničkom putu ima lakih i teških trenutaka, ali unatoč svemu Bog uvijek daje dostatnu snagu da se prebrode teški trenutci.

Domaći župnik vlč. Mihael Sokol je u svoje ime i u ime župne zajednice uputio čestitke mladomisniku, zahvalio svima koji su sudjelovali u proslavi misnog slavlja. Također je obavijestio vjernike da će mladomisnik u nedjelju, 9. oktobra u župi Krista Kralja imati mladu misu.

Prije samog mladomisničkog blagoslova nadbiskup Hočevar je vlč. Stipi udijelio potvrdu o valjanosti ređenja i dekret.

Nakon što je mladomisnik udijelio po prvi puta mladomisnički blagoslov okupljena zajednica je nastavila druženje u Pastoralnom centru.

Cjelokupno slavlje svojim glasovima obogatio je zbor »Ars vocalis« predvođen dirigentom Miroslavom Arbanovskim.

V.M./KMC

FOLLOW US ON: