HomevestiSveta Stolica: Voda je temeljno ljudsko pravo

Sveta Stolica: Voda je temeljno ljudsko pravo

Budući da se ozbiljnost kulturne i ekološke krize ima pretvoriti u nove navike, kako je istaknuo papa Franjo u enciklici „Laudato si’“, sada je, kao nikada prije, svijetu potrebno hrabro stajalište koje polazi od onoga što Papa smatra problemom pravednosti, odnosno od mogućnosti za pristup čistoj vodi zajamčene svim ljudima. S tim se u vezi Misija Svete Stolice u Ženevi zauzima kako bi dala vlastiti prinos ostvarenju Agende 2030., koju je osmislila Organizacija ujedinjenih naroda kako bi se siromaštvo iskorijenilo na svjetskoj razini.

O novostima i izgledima za budućnost spomenute Agende, izvijestio je nadbiskup Ivan Jurkovič, stalni promatrač Svete Stolice u Uredu Ujedinjenih naroda u Ženevi, te prije svega istaknuo da nas podatci Ujedinjenih naroda o posljedicama nedostatnoga pristupa vodi ne mogu ostaviti ravnodušnima, jer su doista dramatični. Gotovo 1000 djece umre svakoga dana od bolesti povezanih s vodom, gotovo dvije milijarde ljudi, točnije milijarda i 800 milijuna, pije zagađenu vodu; svake godine dva milijuna ljudi umre od bolesti povezanih s vodom. Riječ je o vrlo ozbiljnim podatcima – napomenuo je nadbiskup.

Istaknuvši da je cilj koji si je postavila međunarodna zajednica usporavanje i preokretanje te tendencije, kazao je da je svaka država pozvana konkretizirati, pa i pravnim sredstvima, ono što je 2010. godine na zasjedanjima prihvatila Opća skupština Ujedinjenih naroda, upravo onako kako se preuzimaju mnoge međunarodne obveze.

Ta obveza priznaje pravo na pitku vodu i higijenu kao na ljudsko pravo u svrhu potpunoga uživanja svih drugih ljudskih prava, a prije svega onoga na život – istaknuo je nadbiskup Jurkovič. Rezolucija to pravo priznaje kao već postojeće, odnosno kao da je po sebi razumljivo da je obuhvaćeno drugim pravima koja je Organizacija ujedinjenih naroda već obradila. Ali, 70 država članica nije izglasalo tu rezoluciju – upozorio je nadbiskup – a to znači da je pred nama slojevita situacija. Otada, primjerice, nije primijećen veći napredak u priznavanju i kodificiranju toga prava u međunarodnim dokumentima.

Stalna će misija Svete Stolice u Ženevi, u suradnji sa Zakladom „Caritas in veritate“, koja djeluje pri misiji, 14. rujna u tom gradu, zajedno s pročelnikom Dikasterija za promicanje cjelovitoga ljudskog razvoja, kardinalom Turksonom, Ujedinjenim narodima predstaviti publikaciju u kojoj su analizirane glavne posljedice koje proizlaze s tržišta vezanoga uz pristup vodi. Posebna će pozornost biti posvećena problemima komercijalizacije, a bit će riječi o tehničkoj suradnji, te o temi migracijâ prouzročenih klimatskim promjenama i nedostatnim pristupom vodi.

Svaka osoba ima pravo na pristup sigurnoj pitkoj vodi i to je temeljno ljudsko pravo i ključno pitanje u današnjem svijetu – istaknuo je nadbiskup Jurkovič. Žalosno je kada zakonodavstvo neke zemlje, ili skupine zemalja, ne vodi računa o vodi kao ljudskom pravu. A još je žalosnije kada se zanemaruje ono što je već napisano, te se niječe to ljudsko pravo – napomenuo je nadbiskup te istaknuo da vodi valja dati središnji položaj, koji ona zaslužuje, u okviru javnih politika.

Naše pravo na vodu je također dužnost – kazao je potom nadbiskup te objasnio – Iz prava koje imamo na nju proizlazi obveza, i ona se ne može odvajati. Pravo na vodu je presudno za preživljavanje ljudi, i odlučuje o budućnosti čovječanstva. Osim toga, jasno je da je vrlo važno također upoznati buduće naraštaje s ozbiljnošću te stvarnosti. Obveza je Svete Stolice olakšati dijalog i nastojati ujediniti sve naše glasove u jedan. U toj kulturi susreta nezaobilazno je djelovanje svake države kao jamca općem pristupu sigurnoj i kvalitetnoj vodi – rekao je na kraju nadbiskup Jurkovič.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: