Homelokalne vestiSvetkovina Bezgrešne. “Tu ljubav koju smo doživeli delimo i širimo dalje”

Svetkovina Bezgrešne. “Tu ljubav koju smo doživeli delimo i širimo dalje”

Dana 8. decembra 2020. u crkvi Sv. Ante Padovanskog, svečanim Euharistijskim slavljem proslavljene su dve obljetnice, naime 58. godina od večnih zaveta fra Leopolda Rochmesa i 2. godine kako je vlč. Mihael Sokol, župnik katedralne župe Uznesenja Blažene Djevice Marije i tajnik Nadbiskupa, primljen u red đakonata. Pored ove dve obljetnice, franjevci proslavljaju još jedan važan događaj, dan uspostave župe Sv. Ante Padovanskog na Crvenom Krstu u Beogradu. Naime 1926. godine, tačno pre 94. godine, na blagdan Bezgrešnog Začeća Blažene Djevice Marije, franjevci su, pošto su se tada na zemljištu između Bregalničke i Pop Stojanove ulice nalazile dve kućice, jednu od njih pretvorili u kapelicu posvećenu Svetom Anti Padovanskom koju je posvetio tadašnji nadbiskup, mons. fra Rafael Rodić, na čiju su inicijativu franjevci ponovo i došli 1926. godine i kupili zemljište na kojem danas stoji velelepno zdanje – crkva Sv.Ante. Tada se župa i odvojila od crkve Krista Kralja kojoj je do tada bila pripojena. Te se ovaj dan uzima kao uspostava župe Svetog Ante.

Svečano Misno slavlje u 18h u crkvi Sv. Ante, predvodio je Nadbiskup i metropolita Beogradski, mons. Stanislav Hočevar uz koncelebraciju vlč. Mihaela Sokola, župnika katedralne župe Uznesenja Blažene Djevice Marije i tajnika nadbiskupa, preč. fra Ilije Alanđaka, župnika župe Sv. Ante Padovanskog i dekana Beogradskog dekanata, fra dr. Benedikta Vujice, gvardijana samostana i fra Leopolda Rochmesa.
Na samom početku Euhristijskog slavlja, prisutnima se obratio fra Ilija Alanđak, župnik već pomenute župe, koji im je ispričao kratku istoriju i značajnost samog dana 8. decembra te uputio prisutne vernike i podsetio ih na još dve obljetnice, dva jubileja, fra Leopolda Rochmesa i vlč. Mihaela Sokola.

„Božija Riječ je ona koja stvara novu Stvarnost“

Osvrnuvši se na zaključke sinode, preuzvišeni je potaknuo vernike da  sve više, dublje i svestranije  razmatraju šta im Božija reč u ovo vreme poručuje i govori. „I mi se braćo i sestre u ovo vreme, ne samo zbog virusa COVID-19, već zbog svega što se događa u svetu, osećamo kao Bogorodica kada je k njoj došao Anđeo Gospodnji, kaže Božija Reč, Evanđelje, da se ona smetla. Nije više razumela što to znači, taj dolazak Anđelov, taj Božji glas. I odjedanput je osetila da se čitav njezin život menja, ali isto tako pokazala je i svu svoju nutarnju snagu.“

„ Ona je hram Božjega Duha, u njoj živi Presveto Trojstvo“

Uputivši sve vernike da se okrenu i promotre kip Bogorodice koji se nalazi s leve strane od glavnog oltara. Koji „tako čudesno označuje svu Marijinu veličinu i pokazuje nam kako mi trebamo živeti.“ Protumačivši simboliku oreola, koji se nalaze ne samo oko njene glave već i oko njenih ruku, kao i simboliku goluba koji se nalazi na grudima kipa Bogorodice, pečat Duha Svetoga„
Sama ova svetkovina označava početak, „početke Novoga Zaveta, početke novoga Života“
Dodavši još i da je njen Magnifikat „ najsjajnija sinteza svega najlepšeg zapisanog u Starom Savezu, Zavjetu“.

Marija Antonela Kanelić

FOLLOW US ON: