Homelokalne vestiSvetkovina Uzašašća. “Pođite i navješćujte!“

Svetkovina Uzašašća. “Pođite i navješćujte!“

Dana 13. maja 2021. godine; četrdeset dana nakon Isusovog Uskrsnuća, svečanim euharistijskim slavljem, vernici grada Beograda, predvođeni svojim nadpastirom proslavili su svetkovinu Uzašašća – Spasovo.
Svečano euharistijsko slavlje predvodio je beogradski nadbiskup i metropolit mons. Stanislav Hočevar uz koncelebraciju župnika katedralne crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije, vlč. Mihaela Sokola.

Naime kako je i sam nadbiskup na početku misnoga slavlja istakao, Isus se kroz tih četrdeset dana, nakon velikih pashalnih događaja, ukazivao, ali ne svima „već samo onima koji su sa njime jeli i pili“, rekao je nadbiskup. Ali i same reči Isusa koje se na svetkovinu Uzašašća Gospodinovog, stavljaju pred vernike ne samo na razmatranje nego i kao podsticaj da slede Isusa, kao što su to učinila jedanaestorica apostola kojima se Isus ukazao i rekao „Pođite po svem svijetu, propovijedajte evanđelje svemu stvorenju“ (Mk 16, 15).

Nadbiskup Hočevar takođe je pozvao i sve prisutne vernike da u zajedništvu sa njime preispitaju svoju savest, da se zapravo zapitaju „ jesmo li ovih dana duboko susretali Isusa Krista? Koliko dublje smo redovito “jeli i pili” Presveto Telo i Krv Kristovu?“

„Da bude jedno samo srce i jedna sama duša“

Nadbiskup je naglasio i samu činjenicu da uprkos svim različitostima, koje među ljudima postoje, Krist želi okupiti celo svoje stado oko zajedničkog stola, baš kao što je sabrao i apostole. Bog ne želi individualiste, niti želi da svi budu kopije jedni drugih već želi da sve te različitosti skupi i napravi, stvori jednu novu stvarnost; „da ostanu sve različitosti ali da ipak bude jedno samo srce i jedna sama duša“, rekao je nadbiskup.

„Što gledate, hajde na posao“

U svojoj homiliji preuzvišeni je istakao i jednu, možemo slobodno reći, tužnu stvarnost svakog čoveka, a to je da je svaki čovek jak na rečima a kada treba pokazati dela, tu nastaje problem. Ne treba biti samo pasivni promatrač i samo gledati, već treba postati aktivan kršćanin koji će delima pokazati ono što govori i ono u šta veruje. Vera bez dela je ništa, samo delima i to delima ljubavi i bratske solidarnosti čovek može zaista slediti Isusa Krista i apostole i ići i navješćivati Riječ Božju, evanđelje.

 

M.A.K./R.Z.

FOLLOW US ON: