HomevestiZaustavite nasilje! Papin je apel za Mjanmar i Paragvaj

Zaustavite nasilje! Papin je apel za Mjanmar i Paragvaj

Mjanmar. Časna sestra kleči pred policijom kako bi zaštitila mlade prosvjednike

Na kraju opće audijencije papa Franjo je ponovno uputio snažan apel za Mjanmar, tu azijsku zemlju u kojoj, više od mjesec dana nakon vojnoga udara, još uvijek vladaju represija i nasilje, zbog čega je život izgubilo najmanje 150 osoba. Osim toga, osvrnuo se na stanje u Paragvaju, u kojemu traju protuvladini prosvjedi, ponajviše zbog lošega upravljanja i djelovanja u zdravstvenoj krizi prouzročenoj pandemijom bolesti COVID-19

Neka prevlada dijalog nad represijom i sklad nad neslogom, te neka međunarodna zajednica dade pomoć potrebnu kako težnje mjanmarskoga naroda ne bi bile ugušene u nasilju – rekao je Papa prije samo nekoliko dana, 3. ožujka, na općoj audijenciji, izražavajući zabrinutost za Mjanmar iz kojeg i dalje stižu dramatične vijesti o sve većem broju žrtava.

Zbog toga je njegov glas danas bio još tužniji, dok se spominjao sestre Ann Nu Thawng, katoličke redovnice, Marijine misionarke (saverijanke), koja je prošlih dana kleknula pred policijom kako bi spasila mlade tijekom mirnih prosvjeda za demokraciju. Još jednom i u velikoj žalosti osjećam hitno potrebnim podsjetiti na dramatično stanje u Mjanmaru, gdje mnogo ljudi, ponajviše mladi, gube život kako bi pružili nadu svojoj zemlji. I ja padam na koljena na ulicama Mjanmara i kažem: neka prestane nasilje. I ja pružam svoje ruke i kažem: neka prevlada dijalog. Krvlju se ništa ne rješava. Neka prevlada dijalog – ponovio je Papa.

Sveti je Otac također izrazio zabrinutost zbog stanja u Paragvaju. Po zagovoru Naše Gospe od čudesa iz Caacupéa, molim Gospodina Isusa, Kneza mira, da dade da se prođe putom iskrenoga dijaloga kako bi se pronašla odgovarajuća rješenja za sadašnje teškoće, te da se tako zajedno gradi toliko željeni mir. Sjetimo se da je nasilje uvijek autodestruktivno. Kroz nasilje se ništa ne dobiva, ali se gubi mnogo, a katkada sve – istaknuo je papa Franjo.

(vn/kmc)

FOLLOW US ON: