HomevestiBangui. Bolnica u “duhovnom glavnom gradu”

Bangui. Bolnica u “duhovnom glavnom gradu”

U Banguiju, glavnom gradu Srednjoafričke Republike i „duhovnom glavnom gradu svijeta“, kako ga je nazvao papa Franjo tijekom svojega apostolskog pohoda toj zemlji 29. novembra 2015. godine, postavljen je kamen temeljac za novu dječju bolnicu. Projekt, koji podupire rimska pedijatrijska bolnica Bambino Gesù, financira papa Franjo.

Kada mi je papa Franjo govorio o projektu za Bangui – prisjetila se Mariella Enoc, predsjednica bolnice Bambino Gesù – nije se odnosio samo na bolnicu, nego i na osiguravanje doma onima koji ga više nisu imali. Cijeli je proces započeo prije godinu dana – dodala je Enoc – a prije nekoliko je mjeseci završen. U gradu Banguiju, u dvjema župama, u sjemeništu, te kod karmelićana i franjevaca, ljudi nisu više u šatorima, nego su svi u kućama. Sve je to financirao Papa – istaknula je predsjednica rimske dječje bolnice.

Bolnica Bambino Gesù je svoj ustrajni rad za dječju bolnicu u Banguiju započela u proljeće prošle godine, nakon što je Papa, upravo u tom gradu označio početak Jubileja milosrđa, otvarajući Sveta vrata prije predviđenoga datuma. Svi mi – kazao je tada Sveti Otac – molimo za mir, milosrđe, pomirenje, oprost, ljubav. Molimo mir za Bangui, za Srednjoafričku Republiku i za sve zemlje koje trpe zbog rata. I molimo zajedno za ljubav i mir – potaknuo je tada papa Franjo.

Proročke su to riječi koje, čini se, nakon godinâ rata i sukobâ među brojnim političko-vojnim skupinama, dobivaju oblik u sporazumu potpisanom u Rimu 20. juna ove godine, zahvaljujući posredovanju Zajednice svetoga Egidija. Sjeme je to dobra, nada potaknuta na izmučenom komadiću svijeta na kojemu bi – kako je kazala Mariella Enoc – djeca u Banguiju mogla biti liječena kao djeca u Rimu.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: