HomeLux Spei

PLAN REVITALIZACIJE OBJEKATA BEOGRADSKE NADBISKUPIJE BEOGRAD – KRAGUJEVAC – ŠABAC 2018-2020.

LUX SPEI – SVETLO NADE! Ova reč psalmiste nije za mene „reč nekog prikrivenog taktiziranja“, nego osnovno iskustvo života i najdublje ubeđenje mog osobenog poslanja – misije u Srbiji. Ako smo skloni da reč „Balkan“ i dalje izgovaramo u pejorativnom smislu, želim da budem duboko ubeđen da Balkan može da bude „rascvetani Balkan Evrope“. Samo iz tog razloga smo vas pozvali i iz te snage nade najiskrenije vas pozdravljam!

Posle decenije svestranih proučavanja, iskustava i proveravanja, danas možemo da vam predstavimo svestrani i realistični „Plan revitalizacije zdanja naše nadbiskupije u godinama 2018–2020“. Taj Plan je u službi ljudi, zajednica, najpotrebnijih… Svaka naša “struktura” zrači nadu, širi dijalog i razumevanje, povezuje Istok i Zapad. Zasigurno je orientir budućnosti!

U ime Gospodnje vas pozivam: ne dopustite da Balkanom vlada tama! Neka zasija svetlo nade!

Mons. Stanislav Hočevar,
beogradski Nadbiskup i metropolit

Godine 1914. između Kraljevine Srbije i Svete stolice sklopljen je Konkordat kojim je ustanovljena Beogradska nadbiskupija.

Površina današnje nadbiskupije iznosi oko 50.000 km2 i obuhvata celu Srbiju bez Vojvodine, a broji oko 40.000 vernika. Papa Jovan Pavle II formirao je 1986. godine Beogradsku metropoliju, kojoj pripadaju i Subotička i Zrenjaninska biskupija.

Sadašnji nadbiskup Stanislav Hočevar imenovan je za beogradskog nadbiskupa 31. III 2001. godine

Sa željom da se Beogradska Nadbiskupija pred- stavi u 2018. godini kao mesto novih inicijativa za unapređenje međureligijskog, međukulturnog i socijalnog dijaloga, sa značajnim isticanjem vred- nosti savremene biskupije, nadbiskup Hočevar je pokrenuo integralni projekat repozicioniranja kapitalnih vrednosti beogradske nadbiskupije.

Projektne aktivnosti imaju za cilj osnaživanje strateške pozicije beogradske nadbiskupije, kako u domenu održivosti svakodnevnog funkcioni- sanja Nadbiskupije, tako i u misiji ostvarivanja kapitalnih projekata koji duži niz decenija nisu imala priliku da se realizuju.

Vrednosti pozicioniranja Nadbiskupije koje želimo osnažiti su: socijalna dimenzija, kulturološka dimenzija, istorijska dimenzija, društveno korisna i ekonomska dimenzija.

Aktivnosti Nadbiskupije beogradske u domenu obnove više objekata na teritoriji Srbije zahtevaju ozbiljnu  pripremu,  značajna finansijska  sredstva, kao i podršku od strane više država i institucija u zemlji i inostranstvu

Beograd – katedrala MARIANUM

Crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije i Župa,
Hadži Milentijeva 75

Najveći, najizazovniji i najznačajniji kompleks – zgrada i prostorija, Nadbiskupije: Župna i katedralna crkva sa kriptom, pomoćnom kapelicom i relativno velikim prostorom (depo, muzej, izložbe); duhovno – studijski pastoralni centar ujedno kao hostel za verski turizam (stella comans); obdanište sa svim dodatnim prostorima i župnim – parohi- jskim, domom u kojem treba osigurati smeštaj za tri do pet bolesnih ili ostarelih sveštenika od izuzetnog je pastoralnog ali i istorijsko-kulturnog razloga – izraz velike saradnje Srbije i Francuske u vremenu posle I Svetskog rata.

Ova župa i katedrala predstavljaju mesto svih većih liturgijskih skupova i događanja: hodočašća, ruko- polaganja, koncerata.

Sa rešenjem parkinga bi se mogao postići savremeni centar  integralnog  dijaloga,  posebno  ekumensko-inter religijskoga, ali i kulturološkog i socijalnog.

Beograd – Župa i Crkva KRIST KRALJ

Krunska ulica 23

Župa Krist Kralj je godinama i decenijama unazad bila bastion duhovnih i humanih vrednosti. Bez obzira na vreme i teškoće, pomagala je sve one koji su tražili utočište i mir, davala je ohrabrenje, nadu i pomoć. Nije pravila razliku između „tebe“ i „mene“, „njih“ i „nas“, davala je rado, uvek otvorenog srca.

Sada njoj treba tvoja podrška i pomoć, tvoja ruka, tvoj minut vremena, kako bi u godinama koje su ispred nas, nastavila da sija starim sjajem i istim značajem.

Na ovom mestu se najsvestranije vežemo za prošlost i tu se rađa jedinstvo svih duhovnih centara u Beogradu. Upravo ovde «diše» međunarodna zajednica sinergijom jedinstva u velikoj kulturološkoj različitosti.

Šabac – Župa i Crkva SVETE ANE

Uz reku Savu na tresnom tlu istorije, izgrađen velikom urgentnošću u počecima Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca na trouglu sadašnje Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske, predstavlja svestrani i urgentni izazov bilo zbog svoje velike potrošenosti, kao i zbog mogućnosti izvanrednih pastoralnih ali posebno karitativnih delatnosti župskog Caritasa.

Kragujevac – Župa i Crkva SV. JOSIPA

Uz veliko istorijsko značenje Kragujevca za Srbiju, nekada glavnog grada, ovaj župski centar svedoči o najstarijoj saradnji Srbije i Italije u novije vreme – od kraja 19. veka, dalje, kao i o saradnji Srbije i Češke/Slovačke i ostalih naroda bivše Jugoslavije. Crkva i pastoralno zdanje nastalo je iz sanatorijuma i zahteva radikalni građevinski pristup, da bi odgovorila na savremene potrebe multikulturalnog i multietničkog industrijskog grada.

Sredstva  donatora  se  mogu  uplatiti  putem direktnih uplata na račune Beogradske Nadbiskupije ili Župe Krist Kralj. Za sve veće donacije kompanija i drugih pravnih lica, molimo Vas da nas direktno kontaktirate.

BEOGRADSKA NADBISKUPIJA

Adresa: Svetozara Markovića 20, 11000 Beograd
Telefon: +381 11 30 32 246
Email: ordinarijat @kc.org.rs
ekonomat.bg@kc.org.rs
PIB: 102 654 659
Dinarski račun – Banca Intesa Beograd
Žiro račun: 160-397323-43
Devizni račun – Banca Intesa Beograd
IBAN: RS35160005400000619248

RIMOKATOLIČKA ŽUPA KRIST KRALJ

Adresa: Krunska 23, 11000 Beograd
Telefon: +381 11 32 32 208
Email: zupakristkralj@gmail.com
PIB: 109 734 191
Dinarski račun – Raifeisen Bank
Žiro račun: 265-1610310004093-61
Devizni račun – Raifeisen Bank
IBAN: RS35265100000017875211