HomeLazaristi

MISIJSKA DRUŽBA – LAZARISTI

Misijsku družbu osnovao je sv. Vinko Paulski, rođen 1581. godine u Francuskoj. Već kao dete živeo je među siromasima i upoznao njihove uslove života. Godine 1600. postao je sveštenik. Obavljajući svešteničku službu januara 1617. g. kod seoceta Gan, kada su ga pozvali nekom uglednom čoveku koji je ležao na samrti, shvatio je da je nužno naveštavati Evanđelje siromasima. Tako je dan Obraćenja sv. Pavla, kako je sam tvrdio, bio početak njegovog poziva i same Misijske družbe.

Iste godine ustanovio je bratovštinu hrišćanske ljubavi za pomoć bolesnicima koji su bili bez ičije pomoći. Prve saradnike okupio je oko sebe 1625. godine, da bi zajedno s njima evangelizovao seosko stanovništvo. Naredne godine obavezali su se da će živeti zajedno radi istog cilja. Iz središta Misijske družbe, ili matične kuće u Parizu, misionari su odlazili u razne delove Francuske, u druge države Evrope i na Madagaskar. Po tom svom središtu u Parizu (Dom sv. Lazara) misionari su i dobili ime »lazaristi«.

Članovi Misijske družbe mogu da budu sveštenici ili braća. Nisu redovnici. Njihovo geslo je: »Poslao me je da navestim Radosnu vest siromasima«. Tu posebnu pažnju za najzapostavljenije i najodbačenije Vinkovi misionari dele s drugim družbama i organizacijama nastalim iz njegovog duha (Kćeri kršćanske ljubavi, Sestre milosrdnice, Marijine sestre Vinkove konferencije itd.), koje sačinjavaju veliku vinkovsku porodicu.

Lazaristi u Beogradskoj nadbiskupiji

Čukarica je dugo bila udaljena i siromašna periferija Beograda s vrlo malo stanovništva. Posle Prvog svetskog rata među njima je bilo poprilično katoličkih radnika iz Hrvatske i Slovenije. Za njih su se brinuli sveštenici iz župe Krista Kralja, a mise su se služile u privatnim kućama.

Lazarista o. Alojzij Plantarič, CM, stigao je u Beograd 27. avgusta 1928. i preuzeo duhovno vođstvo i brigu za sestre sv. Vinka Paulskog – usmiljenke, koje su radile po beogradskim bolnicama. Istovremeno je o. Alojzij bio kateheta za katoličku decu po beogradskim školama. Na intervenciju tadašnjeg apostolskog nuncija u Kraljevini Jugoslaviji mons. Hermenđilda Pelegrinetija [Pellegrinetti], provincijsko vođstvo iz Slovenije odlučilo je da pošalje u Beograd više subraće koja bi preuzela pastoral na Čukarici. Tako je 1. oktobra 1929. g. i u Beogradu ustanovljena zajednica Misijske družbe sv. Vinka.

Kupljeno je zemljište i kuća u Požeškoj ulici. U njoj je 1929. g. opremljena kapelica u kojoj se odmah počelo s redovnim bogosluženjem. Iste godine započele su pripreme za gradnju nove crkve na Čukarici.