HomeSv. Obitelj, Valjevo

ŽUPA SVETE OBITELJI, Valjevo

Između dva svetska rata u Valjevu je postojala samostalna kapelanija s javnom kapelom Svete Obitelji u Domu vojske Vojvoda Mišić, u kojoj su dušebrižničku službu vršili vojni sveštenici. Posebno je u dobroj uspomeni ostao sveštenik Mirko Novak, koji je i sahranjen na vojničkom groblju 1934. g. Za vreme rata boravio je tu i sveštenik prognanik iz Slovenije Valentin Bertoncelj. Kapelanija je tada imala oko 450 vernika.

Kao samostalna župa, osnovana je 1966. g. Još pre osnivanja kupljena je kuća u ulici Zeke Buljubaše i otvorena kapelica posvećena Svetoj Obitelji. Kapelicu je blagoslovio nadbiskup Gabrijel Bukatko u prisustvu pedesetak vernika.

Godine 1968. župa obuhvata: Valjevo, Ljig, Lajkovac, Loznicu…

U valjevskoj bolnici radile su i časne sestre kćeri kršćanskog milosrđa sv. Vinka Paulskog – usmiljenke.

Zbog nedostatka sveštenika i ova župa često nema svog stalnog sveštenika. Župom su dugo upravljali lazaristi iz Beograda, dijecezanski sveštenici, a sada sveštenici pripadnici Neokatekumenskog puta.

Zapisani su župnici (administratori): Andrej Tumpej, Janez Smolić, Andrej Lukan, Petar Tašev, Ivan Plazar, Drago Pokorn, Vjekoslav Ljubas, Mato Božić, Stjepan Patljak, Bono Mazić, Drago Žumer, Antun Kragol…

Crkva Svete Obitelji

Zeke Buljubaše 3, 14000 Valjevo
vlč. Leonid Bevza, župnik
tel: 015/341 906; mob: 069/123 97 94
e-mail: sv.ana@sbb.co.rs

www.svetaobitelj.rs

Služba Božja

Radnim danima: prema dogovoru
Nedeljom i praznicima: 17h

Filjala Bezgriješnog začeća Blažene Djevice Marije, Užice

vlč. Anton Kragol
tel: 031/511 567; mob: 063/70 11 845

Sv. misa radnim danom: nema
Nedeljom: 18h