Homelokalne vestiNadbiskup Hočevar mladima: Otkriti važnost susreta

Nadbiskup Hočevar mladima: Otkriti važnost susreta

Beogradski nadbiskup mons. Stanislav Hočevar se, kako je i bilo planirano, u utorak 18. jula uputio prema Deliblatu pokraj Kovina, gde se ove nedelje u organizaciji Pokreta fokolara održava međunarodni susret hrišćanske omladine pod geslom: »Čovek – svet«, da bi služio svetu misu i susreo se s 300 mladih iz petnaest različitih zemalja. Liturgiji u Deliblatskoj peščari prisustvovao je takođe predstavnik Uprave za saradnju s crkvama i verskim zajednicama Ministarstva pravde Republike Srbije g. Gavrilo Grban.

Na početku bogosluženja predstavnik Pokreta fokolara Robert Zajc pozdravio je oca nadbiskupa i predstavnika Vlade i zahvalio na njihovom prisustvu. Naglasio je i zahvalio u ime organizatora susreta za podršku i finansijsku pomoć Uprave za saradnju s crkvama i Beogradske nadbiskupije da bi taj međunarodni skup uopšte mogao da se realizuje.

Zatim je nadbiskup Hočevar pozdravio predstavnika Vlade g. Grbana i izrazio radost što može da služi svetu misu za omladinu okupljenu iz različitih delova Evrope i sveta. U propovedi je naglasio važnost susreta o kojem simbolično govore dve beogradske reke, a da važnost susreta na Čardaku treba da otkriju sami mladi.

Podsetio je da se nalazimo u istorijski gledano donekle posebnoj regiji, Vojvodini, gde žive različiti narodi i pripadaju različitim hrišćanskim denominacijama. »Beograd se nalazi na strateškoj tački, na granici između različitih hrišćanskih tradicija i kultura i postao je grad odnosno granica konflikata«, rekao je nadbiskup i dodao da je zbog nedostatka punog zajedništva i komunikacije između Istočne i Zapadne Crkve u prošlosti i došlo do podele.

Okupljenu omladinu pozvao je na otkrivanje prošlosti, ali na način da se ne ostane u njoj, nego da se teži otkrivanju autentične i pune komunikacije.

Nadbiskup je pozdravio predstavnike animatore i decu iz Srpske pravoslavne Crkve koji učestvuju na skupu i naglasio da im se ukazuje prilika da se svi bolje upoznaju među sobom, da upoznaju snagu i bogatstvo dveju različitih tradicija. Jer samo tako može da se napreduje, rekao je mons. Hočevar.

»Bog danas takođe zove svakoga pojedinačno, kao Mojsija, kako smo čuli u čitanjima. Treba da preuzmemo odgovornost u tom istorijskom trenutku, a to možemo samo ako slušamo svoju savest. Tako možemo da izgradimo pravu ljudsku porodicu i Crkvu: u ljubavi, jedinstvu, razumevanju i prepoznavanju«, zaključio je nadbiskup.

Na kraju liturgije je predstavnik Uprave za saradnju s crkvama g. Gavrilo Grban uputio nekoliko reči svim mladima, rekavši između ostalog da je taj susret omladine iz različitih zemalja sveta potvrda da ima mladih hrišćana koji se zalažu za bolji i pravedniji svet i poželeo im je mnogo uspeha. Na odlasku su mu mladi poklonili dres fudbalske reprezentacije Paragvaja.

(kmc)

FOLLOW US ON: