Homelokalne vestiNadbiskup Nemet na susretu biskupâ Đakovačko-osječke crkvene pokrajine

Nadbiskup Nemet na susretu biskupâ Đakovačko-osječke crkvene pokrajine

Pod predsjedanjem Đakovačko-osječkog nadbiskupa i metropolita mons. Đure Hranića, održana je na spomendan sv. Cecilije, u srijedu 22. novembra u Srijemskoj Mitrovici sjednica biskupâ Đakovačko-osječke crkvene pokrajine s beogradskim nadbiskupom i metropolitom mons. dr. Ladislavom Nemetom SVD.

Uz nadbiskupe Hranića i Nemeta, prisutni su bili i požeški biskup Antun Škvorčević, srijemski biskup Đuro Gašparović, srijemski biskup koadjutor Fabijan Svalina i đakovačko-osječki pomoćni biskup Ivan Ćurić. Susret je održan u prostorima Biskupskog ordinarijata u Srijemskoj Mitrovici, a ovakvi susreti između dvije susjedne metropolije već su postali i tradicionalni, budući da dijele slične pastoralne stvarnosti i izazove. Nadbiskup Hranić je izrazio zadovoljstvo ovakvim konstruktivnim susretima koji jačaju zajedništvo i razgovori o zajedničkim temama uvijek su konstruktivni za bolji pastoralni rad i organizaciju.

Susret je započeo zajedničkom molitvom, te se nastavio diskusijom na aktualne teme, te razjašnjavanjem određenih nejasnoća i izazova koji su u posljednje vrijeme postali ponovno aktualni.

Razgovaralo se i o ekumenskim pitanjima, iskustvima, važnosti otvorenosti i zajedništva te područjima iskrene suradnje, kako međusobno tako i osobito prema Srpskoj pravoslavnoj Crkvi.

Jedan od vidova zajedničke suradnje između dviju metropolija je svakako i onaj akademski, koji je u prošlosti već započeo, osobito suradnja s Katoličkim bogoslovnim fakultetom u Đakovu.

Dogovoreni su i drugi zajednički susreti, osobito susret svih biskupa dviju metropolija.

Susret je završio zajedničkim ručkom.

IKA/KMC

 

FOLLOW US ON: