Homelokalne vestiNadbiskup Nemet s predstavnicima tradicionalnih Crkava i verskih zajednica na otvaranju međureligijske izložbe u Beogradu

Nadbiskup Nemet s predstavnicima tradicionalnih Crkava i verskih zajednica na otvaranju međureligijske izložbe u Beogradu

Beogradski nadbiskup i metropolit mons. dr Ladislav Nemet, SVD, prisustvovao je u ponedeljak 13. marta 2023. svečanom otvaranju izložbe »Svet u slici – Slika sveta« u Narodnoj biblioteci Srbije u Beogradu. Uz nadbiskupa Nemeta prisustvovali su predstavnici i drugih tradicionalnih Crkava i verskih zajednica: apostolski nuncije u Republici Srbiji mons. Santo Ganđemi, sremski biskup koadjutor mons. Fabijan Svalina, vikar patrijarha Porfirija episkop Stefan, muftija Islamske zajednice u Srbiji Mevlud Dudić, predstavnici jevrejske zajednice, ministar za ljudska i manjinska prava Tomislav Žigmanov, direktor republičke Uprave za saradnju s Crkvama i verskim zajednicama dr Vladimir Roganović sa saradnicima, upravnik Narodne biblioteke dr Vladimir Pištalo i mnogi drugi predstavnici institucija Republike Srbije.

»Ova izložba je važna i jedinstvena. Ali i kao takva ona je samo jedna kockica u mozaiku koji čini više stotina kulturnih i duhovnih događaja koje je Uprava za saradnju s Crkvama i verskim zajednicama podržala samo u prethodne dve godine. Kada tom obilju pridodamo i ostale vidove podrške duhovnoj kulturi, obrazovanju, organizaciji međureligijskih i međunarodnih konferencija, rekonstrukciji i izgradnji verskih objekata, svakovrsnu pomoć verskim službenicima – dobijamo obrise slike kojom se zajedno ponosimo i koja našoj zajedničkoj misiji daje punoću, a svakom pregnuću duboki smisao. Zato će Republika Srbija, kao zajednička kuća svih naših Crkava i verskih zajednica, istrajati u pregnućima da, snažeći i dosad izuzetne odnose s našim Crkvama i verskim zajednicama, doprinese opštem dobru«, rekao je dr Vladimir Roganović, direktor Uprave za saradnju s Crkvama i verskim zajednicama otvarajući izložbu.

Upravnik Narodne biblioteke dr Vladimir Pištalo ukazao je na jasnu simboliku, odnosno vezu Biblioteke i teme izložbe, koja upućuje na zajedništvo i posvećenost kulturi i umetnosti kao najistančanijem vidu komunikacije.

Izložba je rezultat javnog poziva umetnicima čija dela nastaju u duhu verskog i kulturnog nasleđa, odnosno religiozne umetničke sfere i identiteta tradicionalnih Crkava i verskih zajednica na teritoriji Republike Srbije.

Izloženi radovi autorska su dela umetnika i onih koji se umetnošću bave iz hobija, pripadnika svih tradicionalnih Crkava i verskih zajednica, stvarani u različitim tehnikama (ikona, mozaik, kratkometražni film, miks-mediji, razne slikarske tehnike), kojima je ostavljeno svedočanstvo o bogatstvu verskog i kulturnog nasleđa koje baštine tradicionalne Crkve i verske zajednice u Republici Srbiji.

Verska vizuelna kultura izgrađuje sve ono što u ljudskom poimanju ima smisao duhovnog, religioznog i vizuelnog opažanja, a što direktno upućuje na vrednosti važne za čovekovo duhovno postojanje.

Cilj projekta je zaštita kulturne baštine, promocija verskog kulturnog stvaralaštva i razvoj vizuelnog opažanja u duhu vrednosti koje baštine tradicionalne Crkve i verske zajednice.

Projekat su pripremili Institut za studije kulture i hrišćanstva, Pokret fokolara u Srbiji i Narodna biblioteka Srbije, a finansijski podržala Uprava za saradnju s Crkvama i verskim zajednicama u Republici Srbiji.

Posetioci su mogli da vide i pet raritetnih primeraka knjiga iz XVI, XVII i XVIII veka, inače u fondu Biblioteke Paulus Beogradske nadbiskupije.

Izložba je otvorena do 27. marta.

Ministarstvo pravde: http://www.vere.gov.rs / KMC

FOLLOW US ON: