Homelokalne vestiNadbiskup Nemet u prvom posjetu župi Rođenja sv. Ivana Krstitelja u Smederevu

Nadbiskup Nemet u prvom posjetu župi Rođenja sv. Ivana Krstitelja u Smederevu

Blagdan Mučeništva sv. Ivana Krstitelja svečano je proslavljen u utorak, 29. augusta u župi Rođenja sv. Ivana Krstitelja u Smederevu. Svečano misno slavlje predvodio je beogradski nadbiskup i metropolit mons. dr. Ladislav Nemet uz koncelebraciju kancelara Nadbiskupije preč. Ivana Poleta, župnika vlč. Antona Pernata i župnika župe sv. Ane iz Šapca vlč. Leonida Bevze. Ovo je bio prvi posjet nadbiskupa Nemeta ovoj župnoj zajednici otkako je preuzeo vodstvo Beogradskom nadbiskupijom.

Na početku svete mise župnik Pernat uputio je dobrodošlicu nadbiskupu Nemetu i iskazao veliku radost zbog njegovog pohoda ovoj župnoj zajednici u Smederevu.

Nadbiskup Nemet je u propovijedi istakao kako je poznato što se dogodilo kad se rodio Ivan Krstitelj, da je bila proslava kroz cijelu Galileju i svi su se pitali šta će biti od tog djeteta, jer je na čudan način njegov otac progovorio i dao mu ime. „Danas kad se promišlja o posljednjim koracima koje je učinio Ivan u svjedočenju Krista mogu se izvući tri misli kao nešto što je važno za nas gledajući njegov život. Prva je da Bog zna svakoga od nas: zna svakog od nas na način kao što je poznavao i Ivana Krstitelja, ali kod nas nema tih vidljivih znakova (anđela Gabrijela koji bi navijestio rođenje), ali zna za nas neovisno o tome gdje smo se rodili, kad smo se rodili, jesmo li muško ili žensko. To je bilo vidljivo kod Ivana Krstitelja, a to je bilo ujedno njegovo poslanje da se pokaže ljudima i zato je Bog htio da on ima svijest da ga Bog zna, da je s njim u svakom trenutku, ali on nije to samo za sebe imao, nego je svojim načinom života (povlačenjem u pustinju, krštenjem za obraćenje grijeha) govorio da sve to radi ne za sebe nego za nekog drugog“, rekao je nadbiskup Nemet te dodao da je druga misao da svatko od nas ima određeni zadatak na zemlji: svatko i to neovisno je li velik ili malen, muško ili žensko, star ili mlad. „Zadatak svakog stvorenja je da svojim načinom života slave Boga, da to pokažu svojim životom. Tako je i Ivan Krstitelj bio svjestan svog zadatka i zato je govorio da je došao da pokaže na onoga koji je Sin Božji, Jaganjac Božji i pokazao ga je na rijeci Jordan kad ga je krstio i poslije tog čina je nestao, a evanđelje dalje govori o Isusu i tek poslije se vraća na Ivanovo mučeništvo kad ga je Herod zatvorio i naredio da mu se odrubi glava“, rekao je nadbiskup Nemet te naglasio da je Ivan umro mučeničkom smrću zbog istine koju je držao vrjednijom od svog života. Treća misao o kojoj je govorio nadbiskup Nemet odnosi se na to da svatko tko je sreo Isusa mora dati svjedočanstvo o Isusu. „Tako je govorio i Ivan Krstitelj, ja nisam taj, nije se pravio važan. Mi puno puta u životu želimo biti važniji nego što jesmo pa se predstavljamo na razne načine. Treba biti svjestan kako čovjek nije sam zaslužan za svoj uspjeh, nego treba prihvatiti da ima iznad čovjeka netko, za Ivana je Isus, a i za nas kršćane je isto Isus“, rekao je nadbiskup Nemet i istakao da je Ivan Krstitelj na rijeci Jordan priznao da je Isus taj koji je iznad njega i da bi Isus trebao krstiti Ivana a ne Ivan Isusa.

Nadbiskup Nemet je završio propovijed mislima kako kršćani moraju dati svjedočanstvo u svijetu da su susreli Isusa, kao što je to učinio i Ivan, da tako svjedoče o tome kako ih je Isus pomogao u nevolji i otpustio grijehe, ali isto tako bio s njima i u radosti, te potakao vjernike ove zajednice da budu svjedoci rekavši kako je Beogradska nadbiskupija brojčano mala, ali mora biti najbolja u međusobnom pomaganju i radosnom svjedočenju Krista Uskrsloga.

Nakon svete mise uslijedilo je druženje uz prigodni domjenak.

 

KMC

FOLLOW US ON: