Homelokalne vestiOdržana promocija knjige „ Beogradski nadbiskup – Dvadeset godina arhipastirske službe nadbiskupa Stanislava Hočevara“

Održana promocija knjige „ Beogradski nadbiskup – Dvadeset godina arhipastirske službe nadbiskupa Stanislava Hočevara“

U prostorijama Radio Beograda, u četvrtak, 28. septembra održana je promocija knjige koja predstavlja omaž na dvadesetogodišnju pastirsku službu penzionisanog beogradskog nadbiskupa mons. Stanislava Hočevara.

Okupljenima se na početku obratila Danijela Marković, moderator promocije koja je služeći se podacima iz knjige, istakla da samo delo okuplja izabrana svedočanstva nekolicine od mnoštva onih koji su upoznali samog nadbiskupa.

Prisutnoj publici obratio se i direktor javnog medijskog servisa RTS-a, Dragan Bujošević koji je poželeo dobrodošlicu mons. Hočevaru. „Srbija i srpski narod dobili su još jednog iskrenog prijatelja, kome su hrišćanski ideali skromnosti, prihvatanja različitosti a pre svega otvorenost prema svakom ljudskom biću uvek na prvom mestu“, rekao je direktor RTS-a, Dragan Bujošević.

Nešto više o samoj realizaciji i počecima saradnje govorio je direktor Izdavačke knjižarnice Zorana Stojanovića, Sreten Stojanović, istakavši značaj čovekoljublja i ekumenskog nastojanja mons. Hočevara; kao i potrebu da upravo ovakvo štivo, zbog važnosti same ličnosti mons. Hočevara, uvrste u svoj katalog.

Urednik same knjige, Davor Džalto, prisutnima je govorio o tehničkoj strani knjige. Knjiga započinje tekstovima koji pored lične dimenzije autora predstavljaju i viziju i mišljenje šire populacije kako o samoj ličnosti mons. Hočevara tako i o njegovom delovanju prethodnih dvadeset godina na tlu grada Beograda. Kao neki od značajnijih u knjizi se mogu naći tekstovi Patrijarha srpskog Porfirija, zatim kardinala Kurta Kocha, profesora Darka Tanaskovića, pa sve do teksta o. Radomira Rakića, dok se knjiga završava opsežnim intervjuom.

Kao prijatelj mons. Hočevara i autor jednog od tekstova ove knjige profesor Darko Tanasković, istakao je još jednu važnu karakteristiku, možemo slobodno reći glavnog junaka, aktera ove knjige a to je upravo i reč koja se možda čak i najviše ponavlja i provlači kroz celu knjigu – dijalog.Mons. Hočevar je čovek dijaloga. Dijalog sam po sebi nosi pozitivnu konotaciju koja je u ovim vremenima malo izgubila na značaju, pa je potrebno naglasiti da je ovaj dijalog kroz ličnost mons. Hočevara upravo poistovećivanje sa svakim sagovornikom.

Na poseban način uloga da zatvori ovu promociju pripala je glavnoj inspiraciji za ovo delo u ličnosti penzionisanog nadbiskupa Hočevara. Mons. Hočevar citiravši delove iz ovog dela zahvalio se svima koji su na bilo koji način učestvovali o realizaciji samog projekta kao i u organizaciji ovog događaja. Ujedno pozdravivši apostolskog nuncija u Republici Srbiji mons. Santa Ganđemija, sve prisutne predstavnike Srpske Pravoslavne Crkve, kao i predstavnike državne vlasti.

Nakon formalnog dela promocije, usledio je koktel i prilika za razgovor sa učenicima.

M. A. K. / KMC

FOLLOW US ON: