Homeporuke i poslanicePapa Franjo: Ostanimo u Crkvi, Duh Sveti nas ujedinjuje

Papa Franjo: Ostanimo u Crkvi, Duh Sveti nas ujedinjuje

Na svetkovinu Duhova, u nedjelju 23. maja papa Franjo je prije molitve Kraljice neba na Trgu svetoga Petra, podsjetio da nas Duh Sveti čini novim stvorenjima, kao što je na Pedesetnicu učinio s apostolima, te nas stavlja u komunikaciju s drugačijim ljudima, ostvarujući tako jedinstvo i univerzalnost Crkve.

Ostanimo u Crkvi, Duh Sveti nas ujedinjuje – potaknuo je papa Franjo danas prije molitve Kraljice neba na Trgu svetoga Petra. Knjiga Djela apostolskih nam govori što se u Jeruzalemu dogodilo pedeset dana nakon Isusove muke, smrti i uskrsnuća (Dj 2, 1-11) – rekao je Papa i podsjetio – Učenici su bili okupljeni u Dvorani posljednje večere i s njima je bila Djevica Marija. Uskrsli im je Gospodin rekao da ostanu u gradu dok ne prime odozgor dar Duha Svetoga. To se očitovalo „šumom“ koji je iznenada došao s neba, poput „naleta vjetra“ koji je ispunio kuću u kojoj su bili. Stoga je to iskustvo stvarno, ali i simbolično.

Djela apostolska otkrivaju da je Duh Sveti poput silnog vjetra – rekao je Sveti Otac i primijetio – Ne može se kontrolirati, zaustaviti, niti izmjeriti, niti mu se može predvidjeti smjer. Ne dopušta da ga stavimo u okvire naših ljudskih potreba, ni u naše obrasce i predrasude. Duh Sveti proizlazi od Boga Oca i od njegova Sina Isusa Krista, te se izlijeva na Crkvu, na svakoga od nas, dajući život našem umu i srcu. Kao što Vjerovanje kaže: „On je Gospodin i daje život“.

Na dan Duhova, Isusovi su učenici još uvijek bili zbunjeni i uplašeni – rekao je papa Franjo i nastavio – Još uvijek nisu imali hrabrosti izići van. I mi ponekad radije ostajemo unutar svojih zidova i okruženja koji nas štite. No Gospodin zna kako doći do nas i otvoriti vrata našega srca. Šalje nam Duha Svetoga koji nas obuzima i pobjeđuje sva naša oklijevanja, ruši našu obranu i uklanja naše lažne sigurnosti. Duh Sveti nas čini novim stvorenjima, kao što je toga dana učinio s apostolima.

Nakon što su primili Duha Svetoga, više nisu bili kao prije, nego su izišli i počeli propovijedati, da ih je svatko razumio na vlastitom jeziku, da je Isus uskrsnuo i da je Gospodin. Duh mijenja srce i učenicima širi pogled. Čini ih sposobnima da svima, bez ograničenja, govore o velikim Božjim djelima, nadvladavajući kulturne i vjerske granice unutar kojih su navikli razmišljati i živjeti. Daje im da mogu doprijeti do drugih, poštujući njihove mogućnosti slušanja i shvaćanja, u kulturi i jeziku svakog od njih. Drugim riječima, Duh Sveti daje da različiti ljudi međusobno komuniciraju, stvarajući tako jedinstvo i univerzalnost Crkve. Molimo danas Djevicu Mariju, Majku Crkve, da posreduje kako bi Duh Sveti sišao u obilju i ispunio srca vjernika, te u svima zapalio oganj svoje ljubavi – rekao je na kraju Papa.

(vn/kmc)

FOLLOW US ON: