Homelokalne vestiProslava Duhova – Pedesetnice i podela sakramenta Krizme u Beogradu

Proslava Duhova – Pedesetnice i podela sakramenta Krizme u Beogradu

U crkvi Sv. Antuna Padovanskog u Beogradu, svečanim misnim slavljem u nedelju, 28. maja proslavljen je praznik Duhova. Pod ovim misnim slavljem sakrament Krizme primilo je osmoro ovogodišnjih krizmanika iz župa na teritoriji grada Beograda.

Svečano misno slavlje predvodio je vlč. Aleksandar Kovačević, župnik župe Krista Kralja u Beogradu koji je ovom prilikom usled nemogućnosti prisustvovanja beogradskog nadbiskupa i metropolita mons. dr Ladislava Nemeta, sa posebnim ovlašćenjem podelio sakrament potvrde ovogodišnjim krizmanicima.

Pored predsedatelja na ovoj misi koncelebrirali su fra Ilija Alandžak, gvardijan samostana Sv. Antuna Padovanskog u Beogradu i župnik istoimene župe, fra Benedikt Vujica, ekonom i vikar samostana Sv. Antuna Padovanskog u Beogradu, mons. Grzegorz Chudek, ekonom Nadbiskupije i p. Smiljan Milićević, župnik župe Sv. Petra u Beogradu.

Nakon liturgijskih čitanja usledila je propoved vlč. Kovačevića koju je započeo isticanjem značaja porodice u životu svakog čoveka, svakog ljudskog bića, stavljajući na poseban način naglasak na vremena kada su porodice sa više dece bile češće pravilo nego izuzetak. Na ovom primeru podsetivši sve prisutne vernike da ma koliko slični bili, čak i deca u okviru jedne porodice predstavljaju blago različitosti, osoba sa samo sebi svojstvenim karakteristikama i upravo u tome i jeste najveće blago različitosti kao dara od Boga. Propovednik je kroz ovakvo razmišljanje ujedno tumačio i prvo čitanje koje govori o apostolima i daru govora različitih jezika kada je na njih sišao Duh Sveti u vidu ognjenih jezika (Dj 2, 1-11).

“Pre svega, da postojimo to je Božiji dar. Sve naše sposobnosti, sve naše vrline i telesne i duševne i duhovne, Božji su dar. S jedne strane to nas s pravom ispunjav ponosom i radošću, ali sa druge strane trebamo znati da sa ničim ne možemo vladati kao svojim. To što je stvarno u potpunosti moje, sve je Božji dar”, istakao je propovednik podsećajući krizmanike da je upravo ono što će pod tom misom primiti, pečat dara Duha Svetoga ništa drugo nego Božji dar koji On daje svojoj deci.

Silnu snagu koju su apostoli primili na Pedesetnicu, primili su zato da bi u snazi Duha išli i svim ljudima sveta propovedali Jevanđelje i širili radosnu vest spasenja, na šta su i ovogodišnji krizmanici, koji u trenutku polaganja ruku i silaska Duha Svetoga na njih, pozvani jer postaju punopravni članovi Katoličke Crkve, istakao je vlč. Kovačević te pozvao na kraju sve krizmanike da ovaj svečani dan ne postane njihov prekid sa Crkvom već da se nakon ovog dana sve više uključuju u svoje župne zajednice.

Nakon propovedi i obnove krsnih obećanja, usledila je podela sakramenta Krizme.

Na kraju misnog slavlja, fra Ilija se zahvalio predsedatelju kao i ostalim sveštenicima na zajedništvu, a ujedno se zahvalio i Mariji Antoneli Kanelić, koja je ove godine pripremala i pratila krizmanike župe Sv. Ante Padovanskog kojih je bilo ukupno troje.

Marija Antonela Kanelić

FOLLOW US ON: