Homelokalne vestiApostolski nuncije u Republici Srbiji predvodio božićno misno slavlje u beogradskoj katedrali

Apostolski nuncije u Republici Srbiji predvodio božićno misno slavlje u beogradskoj katedrali

Apostolski nuncije u Republici Srbiji mons. Santo Roko Gangemi  predvodio je božićno misno slavlje u ponedjeljak 25. decembra 2023. u beogradskoj katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije, uz koncelebraciju savetnika Nuncijature mons. Simona Bolivara Sančeza Kariona i rektora Marijanuma vlč. Mihaela Sokola.

 

Mons. Gangemi na početku svoje propovedi govorio je o slavi koja obeležava puninu noći Isusovog rođenja. “ Kao i pastiri koji su prožeti čudesnom Božijom objavom, i mi takođe želimo da krenemo na put na kojem nas bespomoćano dete koje je promenilo tok istorije i smisao čovečanstva, očekuje”, rekao je nuncije.

Osvrnuvši se na čitanja koje slavlje Božića stavlja pred vernike, propovednik je istakao “ da nas sveti Ivan upozorava i podseća kako često volimo da se zadržimo i da se radujemo blagom svetlošću, pri tome ostavljajući po strani i ne primajući u svoj dom pravo svetlo, voleći više da živimo u tami.” Ovim rečima apostolski nuncije osvrnuo se na smisao koju čovek samovoljno daje Božiću ne gledajući njegov dublji smisao, pravu svetlost već samo njenu površnost, njen spoljašnji izgled, blještavilo.

“Gledajući na jaslice, želeo bih da pozovem u pomoć za ovu godinu, svetoga Josipa, osobu poniznu ali suštinsku, tihu ali u isto vreme veoma govorljivu. Jednu osobu koju ne smatram previše dalekom od nas, već jednom od nas. Gledajući na tog sveca, gledajući njegove korake, učimo kako da primimo Isusa u svoju kuću, kako ga je on primio”, istakao je nuncije, podstakavši sve vernike da se u zagovor i zaštitu predaju baš ovom svecu, koji je bio pored Marije i koji je Isusa punim srcem prigrlio i primio u svoj očinski zagrljaj.

“Na dan Božića, dopuštajući da svetlo uđe u puninu našega prostora, molimo da gajimo prema svima istu nežnost koja je obeležila život svetog Josipa i da imamo povernje u druge kao što je Bog imao poverenje u nas kada nam je darovao svoga Jedinorođenoga Sina. To duboko poverenje vodilo je svetoga Josipa da bude i otac koji prima u zagrljaj, ostavljajući sa strane svoj način razmišljanja. I da osvetlimo one tamne prostore pred kojima svaka ljudska razlika postaje beznačajna. U jaslicama je sveti Josip često prikazivan sa lampom u ruci, što je znak koji ne treba podcenjivati, on tom svetlošću ne osvetljava sebe, to je svetlo za nas”, zaključio je mons. Gangemi svoju priču o svetom Josipu.

Na kraju mise apostolski nuncije zahvalio se svima na ovom misnom slavlju i uputio čestitke za Božić. Čestitke vernicima uputio je i vlč. Mihael koji se ovom priliko zahvalio apostolskom nunciju na predvođenom misnom slavlju.

 

Marija Antonela Kanelić

FOLLOW US ON: