Homelokalne vestiBiskup Glasnović predvodio misno slavlje u crkvi svetog Ante u Beogradu

Biskup Glasnović predvodio misno slavlje u crkvi svetog Ante u Beogradu

Svečano misno slavlje na trideset i drugu nedelju kroz crkvenu godinu, 12. novembra u crkvi svetog Ante u Beogradu, predvodio je dubrovački biskup mons. Roko Glasnović uz koncelebraciju župnika i gvardijana samostana svetog Ante preč. fra Ilije Alandžaka i ekonoma i vikara samostana prof. dr. fra Benedikta Vujice.

Na samom početku misnog slavlja biskup Glasnović pozdravio je i zahvalio se na gostoprimstvu preč. fra Iliji kao i na prilici i mogućnosti zajedništva za zajedničkim stolom Euharistije.

U prigodnoj propovedi biskup Glasnović dotakao se teme svetosti koja je u ovom periodu jako aktuelna, periodu kada se od praznika Svih svetih vernici osvrću na pojedinačne svece koji se slave svakog dana. Poziv na svetost zapravo nije ništa samo po sebi, zato što je svaki čovek, svaki vernik pozvan na svetost ali čežnja za tim pozivom je ključna činjenica, jer čovek čežnjom za nečim, to i postiže i postaje. Poziv na svetost bez čežnje za istim ostaje samo ideal kršćanstva, ne prelazeći u neku drugu dimenziju ili drugi vidik razmatranja.

“Mogli bi smo reći da je potrebno da vernik za tom mudrošću, čezne. Jer ono za čim čeznemo to i postajemo. Često čujemo govore o svetosti. Čovek jeste pozvan na svetost. Ali kako ćeš postati svet ako za tim ne čezneš. Celu volju, htenje, usmeriti na to”, rekao je propovednik.

Osvrćući se dalje na evanđelje ove trideset i druge nedelje kroz godinu (Mt 25, 1-13) koje govori o mudrim i ludim devicama, biskup Glasnović uporedio ih je sa vernicima danas, koji često znaju biti sebični i često odbijati da pomognu drugima, dok opet postoje i vernici koji očekujući da im neko priskoči i pomogne postaju zavisni od drugih. “Čovekova slobodna volja, čovek kao biće stvoreno na sliku Božiju treba da bude u stalnoj potrazi za licem Boga Živoga, ne oslanjajući se samo na volju i dobrotu bližnjega ”, istakao je biskup Glasnović.

“Ako nemamo volje, ako ne slušamo Božiju reč, ako nemamo čežnju za susretom sa Gospodinom, problem i sve ostaje isto, ali sam susret sa Njim menja perspektivu, pogleda Božijim očima. Spavam ali srce mi je budno! Treba postati moto našeg življenja s Bogom Spasiteljem”, zaključio je propovednik.

Preč. fra Ilija Alandžak, na kraju misnog slavlja, zahvalio se predsedatelju na nadahnutoj propovedi ali i na prilici za zajedništvom, te uputio poziv biskupu Glasnoviću za ponovni dolazak u ovu župu i župnu zajednicu.

 

M.A.K.

FOLLOW US ON: