HomeblagovestBlagovest 07-08/2023

Blagovest 07-08/2023

Poštovani čitatelji našeg lista Blagovesti, pred vama je novi broj – dvobroj za mjesece jul i august. U mjesecu julu slavili smo Svjetski dan baka, djedova i starijih osoba ‒ zato su i glavna tema ovoga broja starije osobe i sakrament bolesničkog pomazanja.

Listajući časopis, na samom početku možemo vidjeti poruku superiora Rezidencije isusovaca u Beogradu p. Marijana Steinera, koji nam na vrlo jasan i konkretan način govori o važnosti života i zdravlja te o sakramentu pokore koji ima moć ozdravljenja, kao i o sakramentu bolesničkog pomazanja koji Crkva shvaća kao sakrament tjelesno-duhovnog ozdravljenja (tjelesna bolest utječe i na zdravlje duha te može ugroziti izglede na spasenje dotične osobe). Oba sakramenta ozdravljanja konačno vode vrhunskom sakramentu – Euharistiji, ističe autor. Drugi nam prilog donosi sažetak poruke pape Franje, upućene za Treći svjetski dan djedova, baka i starijih osoba, u kojoj naglašava važnost susreta mlađih i starijih osoba, njihovu međusobnu komunikaciju i poštovanje. Papa Franjo potiče da ne odbacujemo i ne zanemarujemo bake i djedove, da ih ne ostavljajmo same, jer njihova je prisutnost u obiteljima i zajednicama dragocjena: posvješćuje nam da dijelimo istu baštinu i da smo dio jednog naroda u kojem se korijeni čuvaju. Treći nam tekst donosi aktualan i zanimljiv sadržaj o nužnosti međugeneracijskog dijaloga i posjedovanja svijesti o vlastitim korijenima. U četvrtom tekstu autor nam govori o vremenu, životu i smrti, naglašavajući da nas ovozemni život snažno privlači, koliko god bio težak, ali na kraju ‒ svi mi, a i naši najbliži, stižemo na kraj svoga puta kada počinje nebeski život, život u pravom smislu te riječi.

Središnji dio časopisa donosi nam vrlo bogat i zanimljiv intervju s poznatom redateljkom Brankom Bešević Gajić.

Listajući dalje naići ćemo na redovite rubrike koje krase i obogaćuju našu Blagovest. Prva od njih je Iz naših župa, koja nam donosi detaljne obavijesti o događanjima iz župa, među kojima izdvajamo pripreme i proslavu Sv. Ante i Sv. Petra. Rubrika Mladi izvještava nas o inicijativi i susretima mladih katolika u Srbiji. Kutak za djecu daje poučnu priču o djedu i unuku, a rubrika Pred Bogom blizim i dalekim govori o starijim osobama i bolesničkom pomazanju. Na kraju donosimo vijesti, među kojima posebno ističemo susret pape Franje s nadbiskupom Németom i svečanost dodjele palija, koji je znak nadbiskupske i metropolitske službe i izražava zajedništvo Beogradske Crkve s Rimskom Crkvom.

Vjerujem da će nam ovaj broj Blagovesti pomoći da više vrednujemo i cijenimo bake, djedove i starije osobe, koji su istinsko bogatstvo u Crkvi i nezamjenjivi čimbenik u prenošenju vjere.

Vaš urednik

FOLLOW US ON: