HomeblagovestBlagovest 01-02/2024

Blagovest 01-02/2024

Poštovani čitatelji našeg lista Blagovesti, pred vama je prvi broj, zapravo dvobroj za mjesece januar i februar u ovoj 2024. godini. Glavna tema našeg dvobroja je ekumenizam, budući da se u mjesecu januaru održava Molitvena osmina za jedinstvo svih kršćana, a kako ove godine slavimo 100. obljetnicu uspostave Beogradske nadbiskupije, kao i istu godišnjicu našeg časopisa Blagovesti, kad se rodila ideja o ovakvom časopisu koji kontinuirano izlazi do danas, onda će već ovaj dvobroj kao i svaki broj u 2024. godini imati uz glavnu temu i posebnu rubriku o povijesti Beogradske nadbiskupije, s osvrtom na proteklih 100 godina njezinog djelovanja.

Listajući časopis, na samom početku naći ćemo na vrlo jasnu i snažnu poruku župnika konkatedralne župe Krista Kralja vlč. Aleksandra Ninkovića, koji govori o egoizmu kod kršćana, koji je ujedno prepreka za jedinstvo, tako da uzrok nejedinstva nije u samoj strukturi Crkve, nego u svakom kršćaninu. Drugi nam prilog donosi sažetak poruka pape Franje upućenih u mjesecima decembru i januaru, kojima dominira tema rođenja Spasitelja, dočim Sveti Otac nerijetko i tu temu povezuje s temom mira, itekako potrebnog današnjem čovjeku, uz pitanja o dijalogu, bratstvu i zajedništvu. Treći nam tekst izlaže temu ekumenizma u kontekstu ovogodišnje Molitve za jedinstvo kršćana, s naglaskom na tome da se i Blagovest od svog početka opredijelila ne oglušiti se na Isusov poziv za jedinstvo i uporno promovira ekumenizam i dijalog. U četvrtom prilogu autor u kratkim povijesnim crtama pokazuje razvoj ekumenizma, dajući naglasak na sam plod ekumenizma, a to je Molitvena osmina za jedinstvo kršćana. U petom tekstu susrest ćete se s novom rubrikom o Sinodi. Autor je beogradski nadbiskup i metropolit mons. dr. Ladislav Nemet koji opisuje početke Sinode. U šestom tekstu donosimo zanimljivu i inspirativnu recenziju filma Senka Karavađa, a sedmi prilog je zanimljiv i nadahnut razgovor s novinarkom, humanitarkom i promotorkom lijepog i dobrog u svijetu Lenom Sladojević.

Središnji dio časopisa donosi novu rubriku o povijesti Beogradske nadbiskupije i Blagovesti povodom njihove jubilarne 100. godišnjice. Autor je Miloš Vulić koji u ovoj prigodi predstavlja razdoblje od 1914. do 1924. godine, kad je i uspostavljena Beogradska nadbiskupija.

Listajući dalje naići ćemo na redovite rubrike koje krase i obogaćuju našu Blagovest. Prva od njih je Iz naših župa, koja nam donosi detaljne obavijesti o događanjima iz župa. Rubrika Mladi nudi izvještaj s europskog susreta mladih u Ljubljani u organizaciji Zajednice iz Taizéa. Kutak za djecu sadrži zanimljivu priču o smislu života, a rubrika Pred Bogom blizim i dalekim donosi tekst o jedinstvu kršćana. Na kraju slijedi iznimno zanimljiva rubrika s aktualnim vijestima.

Dragi čitatelji, ponosno smo i odvažno zakoračili u jubilarnu godinu Beogradske nadbiskupije i Blagovesti: nastavimo hrabro, širimo Radosnu vijest kako nam je i naloženo od našeg Spasitelja!

Vaš urednik

FOLLOW US ON: