HomeblagovestBlagovest 12/2023

Blagovest 12/2023

Poštovani čitatelji našeg lista Blagovesti, pred vama je novi broj za mjesec decembar. Budući da u decembru slavimo Božić ‒ rođenje našega Gospodina Isusa Krista, onda je ovaj broj i posvećen upravo toj temi.

Listajući časopis, na samom početku možemo naći Božićnu poruku beogradskog nadbiskupa i metropolita mons. dr. Ladislava Németa, SVD, koji progovara o važnosti svjetla za cjelokupno stvorenje, a upravo je božićno vrijeme vezano za svjetlo, točnije ‒ za izvor svih svjetlosti, Sunce i Boga. Nadbiskup opisuje kako se došlo do datuma slavljenja Božića te kako su kršćani dali novi sadržaj dotad postojećim poganskim ritualima. Ističe da je čovjek nositelj svjetla, topline i ljubavi, a u pogledu granica do kojih to treba činiti, stavlja pred nas Isusa koji je svojim rođenjem donio svjetlo, pronosio ga svojim životom i uskrsnućem te trajno svijetli svim vjernima. Stoga je potrebno prihvatiti to svjetlo da bi u svijetu vladao sklad i mir, a odstranilo se nasilje i tama, jer ne zaboravimo da će novorođeni Bogočovjek uvijek imati posljednju riječ, i to ne nekakvu riječ zla i nasilja, nego života, poručuje nadbiskup. Drugi nam prilog donosi sažetak poruka pape Franje upućenih u mjesecu novembru, kojima dominiraju teme mira, odgoja i obrazovanja djece i mladih, što je ujedno temelj autentičnog kršćanskog života. Treći nam tekst izlaže aktualnu temu o komunikaciji u društvu i međudruštvenim odnosima, stavljajući naglasak na komunikaciju Presvetog Trojstva kao uzor za komunikaciju među ljudima. U četvrtom prilogu autor piše o rođenju Isusa Krista i mudracima koji su simbol cijelog čovječanstva, a ono šta ih je ujedinilo bilo je upravo traganje za Spasiteljem – i oni su Ga našli i poklonili Mu se. U petom tekstu možete pročitati recenziju izuzetnog filma Čuvari formule – lančana reakcija.

Središnji dio časopisa donosi nam zanimljiv razgovor s glavnim vojnim kapelanom potpukovnikom vlč. Goranom Avramovom u povodu desete obljetnice obnove vjerske službe u Vojsci Srbije, u kojoj je on aktivan već cijelo desetljeće.

Listajući dalje naići ćemo na redovite rubrike koje krase i obogaćuju našu Blagovest. Prva od njih je Iz naših župa, koja nam donosi detaljne obavijesti o događanjima iz župa. Rubrika Mladi nudi izvještaj s posljednjeg ovogodišnjeg oratorija za djecu i mlade. Kutak za djecu sadrži zanimljivu priču o Božiću, a rubrika Pred Bogom blizim i dalekim opisuje nam sam blagdan Božića. A na kraju slijedi iznimno zanimljiva rubrika s aktualnim vijestima.

 

Dragi čitatelji, svima vama i svim ljudima dobre volje želim sretan Božić – Hristos se rodi – i sretnu Novu 2024. godinu!

Vaš urednik

FOLLOW US ON: