HomeblagovestBlagovest 09/2023

Blagovest 09/2023

Poštovani čitatelji našeg lista Blagovesti, pred vama je novi broj za mjesec septembar. Budući da u mjesecu septembru počinje nova pastoralna i školska godina, onda je i glavna tema ovoga broja briga za djecu i mlade.

Listajući časopis, na samom početku možemo vidjeti poruku superiora lazarista u Beogradu p. Lojze Letonje, koji nam govori o važnosti komunikacije među mladima, stavljajući na prvo mjesto komunikaciju s Bogom očitovanu putem molitve. Drugi nam prilog donosi sažetak poruka pape Franje, upućenih mladima na 37. svjetskom danu mladih u Portugalu. Papa Franjo je. govoreći mladima o komunikaciji. istaknuo da ne zamijene ono stvarno virtualnim, a poslao je nekoliko ohrabrujućih poruka u kojima im je opetovao da se ne boje, da budu hrabri, da idu naprijed svjesni da ih štiti Božja ljubav. Također ih je potaknuo da donose radost Evanđelja svima oko sebe, jer radost je misionarska, a nju ponajprije treba tražiti i vježbati se u njoj pa je onda donositi i drugima. Treći nam tekst donosi aktualni sadržaj ‒ rezultate istraživanja provedenog među mladima, u kojem se kao njihova temeljna vrednota na prvom mjestu našla sloboda, dok je religija ostala nekako u zapećku. Autor pokušava pokazati kako je upravo religija čimbenik koji prožima sve vrijednosti i da bi ona trebala biti na prvom mjestu. U četvrtom tekstu njegov autor nam govori o važnosti obrazovanja djece.

Središnji dio časopisa donosi nam zanimljivi intervju sa svećenikom Neokatekumenskog puta mons. Grzegorzem Chudekom, ekonomom Beogradske nadbiskupije i povjerenikom za zaštitu maloljetnika i ranjivih osoba.

Listajući dalje naići ćemo na redovite rubrike koje krase i obogaćuju našu Blagovest. Prva od njih je Iz naših župa, koja nam donosi detaljne obavijesti o događanjima iz župa, među kojima izdvajamo pripremu i proslavu svetkovine Uznesenja Blažene Djevice Marije – Velike Gospe. Rubrika Mladi izvještava nas o susretu mladih s papom Franjom u Portugalu. Kutak za djecu donosi deset pitanja za početak školske godine, a rubrika Pred Bogom blizim i dalekim također govori o komunikaciji. Na kraju donosimo vijesti, među kojima posebno ističemo proslavu blagdana Male Gospe u Doroslovu, na kojoj je apostolski nuncij u Republici Srbiji mons. Santo Gangemi predao palij beogradskom nadbiskupu i metropolitu mons. dr. Ladislavu Németu.

Kao što oko sebe svjedočimo početku nove pastoralne i školske godine, tako i u našoj Blagovest bilježimo svojevrsni novi početak, jer od ovoga broja pa nadalje izlazit će u novom – ljepšem ruhu, u boji. Nadam se da će to također doprinijeti lakšem i radosnijem čitanju!

Vaš urednik

FOLLOW US ON: