HomevestiBlaženim proglašen mladić koji je umro braneći Presveti Oltarski Sakrament

Blaženim proglašen mladić koji je umro braneći Presveti Oltarski Sakrament

Joan Roig y Diggle, devetnaestogodišnji Španjolac koji je umro braneći Presveti Oltarski Sakrament, proglašen je blaženim za vrijeme mise u bazilici Sagrada Familia (Svete obitelji) u Barceloni u subotu, 7. novembra.

Kako donosi Catholic News Agency, papa Franjo ga je spomenuo u svom podnevnom nagovoru na Trgu sv. Petra u Vatikanu u nedjelju, 8. novembra. Tom je prilikom rekao kako je riječ o mučeniku vjere koji je u svojoj 19. godini ubijen tijekom španjolskog građanskog rata.

“Neka njegov primjer u svima, posebno u mladima, pobudi želju da u potpunosti žive kršćanski poziv”, rekao je Sveti Otac.

Blaženi Joan Roig y Diggle ubijen je “iz mržnje prema vjeri” 1936. godine tijekom španjolskog građanskog rata. Budući da je mladić bio poznat po svojoj privrženosti euharistiji u vrijeme kad su se crkve u Barceloni zatvarale, palile ili uništavale, svećenik mu je povjerio ciborij u kojem je bio Presveti Sakrament kako bi podijelio pričest onima kojima je najpotrebnija u njihovim jer nisu bili u mogućnosti prisustvovati misi.

Tijekom jednog od tih posjeta obitelji, Joan Roig rekao je da zna da ga crveni milicajci pokušavaju ubiti.

“Ničega se ne bojim, vodim Učitelja sa sobom”, rekao je.

Kad su mu na vrata pokucali oni koji traže njegov život, mladić je pojeo hostije koje je čuvao kako bi ih zaštitio od potencijalnog skrnavljenja.

Potom ga je Libertarijanska omladina odvela na groblje Santa Coloma, gdje je ubijen 11. septembra 1936. s pet hitaca u srce i jednim u glavu.

Posljednje riječi blaženog Joana Roiga bile su: “Neka vam Bog oprosti kao što vam ja opraštam.”

Na proglašenju blaženim Joana Roiga u subotu, 7. novembra, kardinal Juan José Omella, nadbiskup Barcelone, rekao je u homiliji kako je on “gorljivi branitelj socijalne doktrine Crkve” te pruža mladim danas “svjedočanstvo ljubavi za Krista i za svoju braću”.

Apostolski nuncij u Španjolskoj, biskup Bernardito Auza, i nadbiskup emeritus u Barceloni, kardinal Lluís Martínez Sistach, koncelebrirali su na misi koja se održala uz ograničenu nazočnost kako bi se spriječilo širenje Covida-19.

Student i mučenik Joan Roig y Diggle iz Barcelone

Mladi katalonski katolik Joan Roig y Diggle rodio se u Barceloni 12. maja 1917. godine, a ubijen je 11. septembra 1936. godine.

Njegov otac bio je Ramón Roig Fuente, a majka Maud Diggle Puckering bila je iz Engleske.

Joan je studirao u Barceloni između 1927. i 1934. godine. Njegova obitelj imala je ekonomskih problema pa je Joan radio kako bi se pomogao u pokrivanju obiteljskih troškova dok je studirao.

Potom su se preselili u Masnou te se Joan pridružio Savezu mladih kršćana Katalonije 1932. Pisao je o socijalnim pitanjima u biltenu Saveza i imenovan je voditeljem kateheze za djecu između 10 i 14 godina.

“Kad je došao u Masnouu, nitko ga nije poznavao, ali njegova pobožnost i gorljiva ljubav prema euharistiji ubrzo su postale očite. Znao je provesti sate pred Presvetim Oltarskim Sakramentom, a da toga nije bio ni svjestan. Njegov primjer obraćao je druge više od njegovih riječi”, napisao je 1936. predsjednik podružnice Saveza mladih.

Vlč. José Gili Doria, župnik u Masnou, napisao je 1936. godine:

“Jednog dana Joan mi je rekao: ‘Obično posvetim svaki dan barem dva sata molitvi, pričesti, meditaciji i klanjanju pred Presvetim Oltarskim Sakramentom. To je malo, ali moj rad i apostolat mi ne dopuštaju više vremena.”

U Kataloniji je tijekom španjolskog građanskog rada ubijeno 300 mladih iz Saveza mladih kršćana Katalonije te 40 svećenika.

Blaženi Joan Roig y Diggle pokopan je u bočnoj kapeli u župi sv. Petra u Masnou u Barceloni.

(ika/kmc)

FOLLOW US ON: