Homelokalne vestiČista sreda – Pepelnica u franjevačkoj crkvi sv. Ante

Čista sreda – Pepelnica u franjevačkoj crkvi sv. Ante

Kancelar Beogradske nadbiskupije i župnik župe sv. Leopolda Mandića u Jagodini preč Ivan Poleto predvodio je misno slavlje sa obredom pepeljenja na Čistu sredu – Pepelnicu, 22. februara, u crkvi Sv. Ante u Beogradu.

Preč. Poleto na samom početku misnog slavlja, vernicima je pojasnio značaj samog dana ali i istakao da redosled u samoj misi nije isti te da je čin pokajanja izostavljen zbog samog obreda pepeljenja koji sledi nakon homilije a koji je ujedno čin pokajanja.

U svojoj propovedi preč. Poleto istakao je da vernici često ni ne znaju pravu suštinu i značaj posta i nemrsa kao ni šta to u suštini predstavlja tačnije kako se “sprovodi”, pa tako neretko ostaju zbunjeni ne znajući ustvari šta bi tačno trebali da rade.

Post, koji je propisan za Pepelnicu i Veliki petak, znači da katolici od 18 do 60 godina starosti (sa izuzetkom bolesnih, radnika koji obavljaju teške fizičke poslove, trudnica i sl.) smeju samo jednom da jedu tog dana do sitosti.

Nemrs, koji je propisan za sve petke u korizmi, znači odricanje od mesa toplokrvnih životinja, a obavezujući je za sve vernike koji su napunili 14 godina. To takođe znači uzimanje svih obroka, ali ne i mesa.

Preč. Poleto takođe je naglasio da cilj i svrha posta i odricanja nije da se to razglasi svima već da se posluša Reč Božija i da se taj post i odricanje ne vidi na licima ljudi. Ljudi su često u iskušenju da se hvale takvim stvarima i da pričaju svima čega su se odrekli ili koliko su postili umesto da dobrim delima i pomaganjem bližnjima pokazuju svoju veru u Isusa.

Zaključivši svoju propoved osvrtom na dešavanja koja ovih dana pogađaju svet a to je zemljotres u Turskoj i Siriji, propovednik je pozvao sve prisutne da se pre nego što se stanu žaliti i kukati osvrnu i pogledaju oko sebe i zahvale Bogu na svemu što imaju.

Nakon propovedi usledio je obred pepeljenja svih vernika.

Pepelnica ili Čista sreda je hrišćanski praznik kojim započinje korizma. Pepelnica je početak korizmenog vremena. To je dan pokore, razmišljanja, nemrsa i posta. Na dan Pepelnice, sveštenik posipa vernike pepelom uz reči: „Spomeni se čoveče da si prah i da ćeš se u prah pretvoriti“ ili „Obratite se i verujte Jevanđelju!“.
Pepeo je simbol pokore i poziv je hrišćanima da razviju duh poniznosti i žrtve, a takođe nas podseća da je Bog velikodušan i milosrdan prema onima koji mu se obraćaju pokornim srcem.

 

Marija Antonela Kanelić

FOLLOW US ON: