Homelokalne vestiCvjetnica u beogradskoj katedrali

Cvjetnica u beogradskoj katedrali

U katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije u Beogradu svečanim euharistijskim slavljem 10. aprila proslavljena je Nedjelja Muke Gospodnje – Cvjetnica. Euharistijsko slavlje predvodio je beogradski nadbiskup i metropolit mons. Stanislav Hočevar uz koncelebraciju župnika i rektora Marijanuma vlč. Mihaela Sokola i penitencijera i relatora Sinode vlč. Andreja Đuričeka, a đakonsku službu obavljao je đakon vlč. Stipo Filipović, osobni tajnik nadbiskupa.

Slavlje je započelo ispred ulaza u katedralu obredom blagoslova maslinovih grančica u kojem se prisjećalo Isusova ulaska u Jeruzalem, a potom su sudionici slavlja u procesiji ušli u katedralu gdje je nastavljena sveta misa. Kao što predviđa obred na Cvjetnicu se naviješta Muka Gospodina našega Isusa Krista. Nakon otpjevane Muke Gospodinove uslijedila je homilija.

Nadbiskup Hočevar je u homiliji izrazio čestitke vjernicima koji su svečano ušli u katedralu i u sam Veliki tjedan poželivši im da ovaj Sveti tjedan slave na najbolji način te da pronađu nadahnuće, volju i snagu za slavlje, kako tih svetih dana, tako i svih dana u liturgijskoj godini. „Slušajući pjevanu Muku mogli smo ući u svu dramu Kristove patnje, ali danas se zaustavimo samo kod jednog vidika. Izvještaj koji smo čuli napisao je sv. Luka, koji je bio poganin i prihvatio Krista Gospodina te otkrio da je Isus Krist nevin umro iz ljubavi za ljude. To je otkrio čak i sam Poncije Pilat, predstavnik rimske vlasti, koji je tri puta rekao da na Isusu ne nalazi krivice. Čak je i razbojnik koji je uz Krista umirao priznao da trpi jer je činio zlodjela, a Krist ništa nije krivo učinio“, rekao je nadbiskup. Nadbiskup Hočevar je zaključio propovijed konstatacijom da je Krist nevinom patnjom zavrijedio ljudima lijek spasenja, a danas mnogi nevini trpe pa neka njihova patnja bude pridružena Kristovoj patnji za spas sveukupnog čovječanstva, jer iz nevinih patnji nastaju oaze duhovnog života.

Na kraju misnog slavlja vlč. Mihael je zahvalio nadbiskupu na predvođenju misnoga slavlja kao i svima koji su sudjelovali, a ujedno je pozvao vjernike da se uključe u obrede Velikog tjedna, koji u sebi krije neiscrpno duhovno bogatstvo.

V.M./KMC

FOLLOW US ON: