Homelokalne vestiDan posebne molitve za jedinstvo kršćana proslavljen u Beogradu

Dan posebne molitve za jedinstvo kršćana proslavljen u Beogradu

U petak 5. aprila, u crkvi svetih Ćirila i Metodija na Banovom brdu, svečano euharistijsko slavlje sa molitvom za jedinstvo kršćana predvodio je vlč. Andrej Đuriček uz koncelebraciju o. Lojza Letonje, župnika župe svetih Ćirila i Metodija i o. Petra Taševa, duhovnog pomoćnika ove župe.

Na samom početku misnog slavlja vlč. Andrej  govorio je o značaju molitve za jedinstvo kršćana koja je itekako potrebna u ovom svetu u kome i dalje besne ratovi, a ljudska srca vodi mržnja i pohlepa kao i želja za dostizanjem sve veće moći.

“Kada govorimo o ekumenizmu, jedinstvu kršćana uvek se preporučuje da polazna tačka ekumenskog napora treba da bude traženje onoga što nas povezuje, ono što je svim kršćanima zajedničko, a to je lik Isusa Krista, Uskrslog Krista u kome se očituje snaga spasenja, spasonosne Očinske ljubavi. Božije ljubavi koja oslobađa od zla, koja daruje život. To je nama kršćanima, bez obzira na denominacije, konfesije, zajedničko”, rekao je propovednik u svojoj propovedi, istakavši značaj jedne i jedine polazne i završne tačke koju treba isticati u ekumenskom dijalogu, a ne različitosti koje iako su prisutne nemaju toliki značaj naspram tačke spajanja, tačke jedinstva – Isusa.

U nastavku propovedi, vlč. Andrej razmušljao je o mučeništvu, koje je na jedan način i danas prisutno među kršćanima. Progoni, mučenja, maltretiranja koji postoje od prvih početaka postojanja kršćanstva prisutni su i sada. “Zajednička baština svih nas kršćana je mučeništvo”, istakao je propovednik, govoreći nadalje o činu kada bol i patnja, saosećanje sa prognanim i mučenim kršćanima, stvara jedinstvo povezujući vernike, pripadnike različitih crkvenih zajednica u jednu molitvu, usmerenu za one stradale i napaćene mučenike širom sveta.

“Krv mučenika, patnja mučenika širom sveta može biti seme ekumenizma, povezivanja, zajedništva”, zaključio je vlč. Andrej.

Na kraju misnog slavlja, vernici predvođeni sveštenicima, po nakani za jedinstvo kršćana, izmolili su prigodnu molitvu.

 

Marija Antonela Kanelić

FOLLOW US ON: