Homelokalne vestiFramaši iz Fojnice u poseti Beogradu

Framaši iz Fojnice u poseti Beogradu

Proteklog vikenda, mladi grada Beograda imali su priliku da se kroz druženje sa mladima iz Bosne i Hercegovine, tačnije Fojnice bliže upoznaju sa duhovnošću franjevaca kao i radom i delovanjem same Frame.

Mladi iz Fojnice, pridružili su se mladima iz Beograda ali i animatorima iz Subotice na misnom slavlju u subotu 14. oktobra nakon kojeg su nastavili svoje planirane aktivnosti za taj dan, tačnije obilazak prestonice.

U nedelju, 15. oktobra, u crkvi svetog Ante u Beogradu, framaši iz Fojnice za vreme misnog slavlja imali su polaganje svečanih obećanja. Oko tridesetak mladih izreklo je svoj pristanak za pristupanje Frami Fojnica a misno slavlje predvodio je fra Božidar Štrkalj, duhovni asistent Frame Fojnica.

Umesto propovedi fra Božidar je čestitao novim članovima franjevačke mladeži i podstakao ih da po primeru svetog Franje smelo i hrabro koračaju napred. Nakon čega je usledila obnova krsnih obećanja a zatim i prozivanje kandidata za Framu. Pošto je svako poimence izrekao svoj pristanak uz prigodnu molitvu i obrazac, fra Božidar je novim članovima poklonio krunice kao simboličan ulazak u novu dimenziju života i zajedništva.

Na kraju misnog slavlja, preč. fra Ilija Alandžak, gvardijan samostana svetog Ante, poželeo je svima dobrodošlicu i istakao da su među gostima prisutni i mladi grada Beograda koji su potencijalni kandidati za osnivanje Frame u Beogradu. Nakon što je gvardijan ispričao kratku istoriju samostana i crkve, fra Božidar je uputio svoje reči zahvale na gostoprimstvu.

Marija Antonela Kanelić

FOLLOW US ON: