HomevestiFranjevački hod prema Asizu

Franjevački hod prema Asizu

Danas, 25. jula, u organizaciji Manje braće u Italiji, započinje 37. Franjevački hod, 10-dnevni marš koji uključuje mlade iz cijele Italije, starosne dobi između 18 i 32 godine. Inicijativa svake godine uključuje tisuće mladih koji se daju na put, polazeći iz različitih regija Italije kojima pripadaju, prema Porcijunkuli, u Asizu, gdje se sastaju 2. augusta, na Blagdan oprosta, koji je ustanovio upravo sveti Franjo, 1216. godine.

Prigoda je to koja mladima omogućuje ponovno otkrivanje važnosti međusobne ljubavi i pomirenja, vođenih željom da poduzmu zahtjevno fizičko i duhovno putovanje i otkriju veliku radost, zbog toga što se napokon, osjećaju Božjom djecom. „Jedan korak dalje” je slogan koji prati temu koju će svaka mlada osoba imati priliku produbiti kroz molitvu, slušanje Božje Riječi i međusobnu razmjenu iskustva.

Središnji dio, međutim, ostaje samo putovanje: hod s ruksakom o ramenu te sučeljavanje s umorom zbog duljine putovanja, koje se odvija zajedno s ostalim sudionicima; kao i sudjelovanje u sreći koja izvire iz ponovnog otkrivanja ljepote praštanja i milosrđa.

„U hodu i naporu uspijevamo strgnuti mnoge maske i doći do bîti; doći do otkrića svoga pravog „ja“ „koje je često – gotovo uvijek, – mnogo bogatije i lijepše nego što smo mogli misliti” – objasnio je fra Alessandro Martelli, odgovoran za pastoral mladih manje braće, u Toskani.

„Opraštanje je – nastavlja franjevac – odličan lijek za naš život, za život mnogih mladih ljudi: susresti Oca koji nas voli kakvi jesmo te nam je stoga spreman oprostiti, postaje istinska terapija; postaje prilika novi početak i ponovno uzimanje uzdâ života u svoje ruke”.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: