Homelokalne vestiGrad Kragujevac pomaže u obnovi Katoličke crkve

Grad Kragujevac pomaže u obnovi Katoličke crkve

Grad Kragujevac spreman je da pomogne u obnovi Katoličke crkve, restitucije zemljišta koje joj je oduzeto posle Drugog svetskog rata, i drugih ključnih pitanja, rečeno je posle prijema za beogradskog nadbiskupa mons. Stanislava Hočevara sa pratnjom i kragujevačkog župnika Stjepana Vinojčića.

Prijem koji je organizovala gradska uprava Kragujevca, održan je u petak 19. marta 2021. na dan kada rimokatolički vernici praznuju dan Svetog Josipa, sveca čije ime nosi crkva u Kragujevcu, podignuta 1883. godine.

“Drago mi je što smo sa predstavnicima grada Kragujevca mogli da se suočimo sa svim ovim pitanjima i o njima razgovaramo. Odlučili smo da se, odmah posle našeg Uskrsa koji ove godine slavimo 4. aprila, predstavnici naših institucija ponovo sastanu, i u miru, kako je moguće, rešavamo ova pitanja. Čvrsto se nadam da će tako biti i unapred zahvaljujem”, rekao je Hočevar novinarima u Kragujevcu.

Zamenik gradonačelnika Ivica Momčilović rekao je da će se pitanje sanacije krova crkve rešavati putem javnog konkursa Grada Kragujevca.

“Spremni smo da, kao i svim ostalim verskim zajednicama, pomognemo. Dogovorili smo formiranje radnih timova, na čelu našeg tima će biti pomoćnik gradonačelnika i siguran sam da ćemo u racionalnom i razumnom roku naći rešenja za pitanja koja smo otvorili”, rekao je Momčilović.

Pomoćnik gradonačelnika za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama Mirko Čikiriz rekao je, povodom pitanja restitucije koje je tokom sastanka pokrenuto, da je reč o zemljištu koje je oduzeto zbog izgradnje Lepeničkog bulevara, Zastavinog solitera i još nekih objekata.

On je dodao da su predstavnici Katoličke crkve podneli zahtev Agenciji za restituciju, a Grad će pružiti svu tehničku podršku u vezi sa prikupljanjem dokumentacije iz gradskih arhiva.

(Presek/kmc)

FOLLOW US ON: