HomevestiIrak. Papa u Qaraqoshu: I usred razaranja možemo vidjeti pobjedu života nad smrću

Irak. Papa u Qaraqoshu: I usred razaranja možemo vidjeti pobjedu života nad smrću

Papa Franjo je kršćane mučeničkoga grada u Dolini Ninive ohrabrio u obnovi te potaknuo da se ne predaju i da nikada ne izgube nadu. Iz katedrale Bezgrješnoga začeća Sveti je Otac, nakon molitve Anđeoskoga pozdravljenja, uputio riječi utjehe: i pred pustošenjem, očima vjere vidi se pobjeda života nad smrću

Terorizam i smrt nemaju nikada posljednju riječ – tu poruku iskupljenja i nade papa Franjo je uputio iz Qaraqosha. Upravo je u tom gradu u Dolini Ninive, nedaleko od Mosula, nekada živjela najveća kršćanska zajednica u Iraku, prije nego što ga je uništilo bjesnilo samozvane Islamske države koja ga je okupirala 7. augusta 2014. godine, uništila kuće i crkve, te 120.000 kršćana primorala na bijeg. Iz tog je grada, simbola mučeništva kršćana trećega tisućljeća, iz katedrale Bezgrješnoga začeća, papa Franjo, nakon molitve Anđeoskoga pozdravljenja, istaknuo pobjedu života nad smrću.

Ovaj naš susret pokazuje da terorizam i smrt nemaju nikada posljednju riječ – istaknuo je Papa – Posljednja riječ pripada Bogu i njegovu Sinu pobjedniku nad grijehom i nad smrću. I usred terorizma i rata, očima vjere možemo vidjeti pobjedu života nad smrću.

Mnogo je toga uništeno i mnogo toga treba ponovno izgraditi – primijetio je te potaknuo narod da nasljeduje primjer onih koji su prije na tom mjestu štovali i hvalili Boga, koji su u čvrstoj nadi ustrajali i ostavili veliku duhovnu baštinu. Prihvatite tu baštinu! Ona je vaša snaga! – potaknuo je Papa te istaknuo da je sada trenutak za obnovu i novi početak, pouzdajući se u milost Božju. Niste sami! – rekao je – Cijela je Crkva uz vas, molitvom i konkretnim milosrđem.

Za potpuno je ozdravljenje ‘oprost’ ključna riječ. Oprost je potreban kako bismo ostali u ljubavi, da bismo ostali kršćani. Put do potpunoga ozdravljenja mogao bi biti još dug, ali molim vas da se ne obeshrabrite – rekao je Papa. Potrebna je sposobnost za praštanje, ali i hrabrost za borbu. Međutim, pouzdajemo se u Boga koji može donijeti mir ovoj zemlji, te zajedno sa svim ljudima dobre volje kažemo ‘ne’ terorizmu i instrumentalizaciji religije.

Na kraju je Sveti Otac zahvalio svim majkama i ženama te zemlje; hrabrim ženama koje – kako je rekao – i dalje daruju život unatoč zlostavljanju i ranama. Žene treba poštovati i štititi! Valja im posvetiti pozornost i pružiti mogućnosti! – istaknuo je papa Franjo te čitav kršćanski narod mučeničkoga Iraka povjerio Majci Božjoj.

(vn/kmc)

FOLLOW US ON: