HomevestiJužna Koreja: Prvi put slavljena misa na esperantu

Južna Koreja: Prvi put slavljena misa na esperantu

U glavnom se gradu Južne Koreje Seoulu, od 22. do 29. jula održava 102. svjetski esperantski kongres na kojem sudjeluje oko 1200 esperantista iz šezdesetak zemalja sa svih kontinenata. U nedjelju, 23. jula, u jutarnjim je satima održano svečano otvorenje kongresa, a radni dio započeo je u ranim popodnevnim satima. Po tradiciji je održana i ekumenska molitva koju je predvodio pastor dr. Leif Nordenstorm.

Kako izvještava Ika, tom je prigodom slavljena i misa za katolike, sudionike skupa, koju je predvodio vlč. Bonifacio Gimchungsu iz Seoula. Bila je to prva misa slavljena na esperantu u Južnoj Koreji. Pjesme i misne tekstove na esperantu, prema Rimskomu misalu, pripremila je Marija Belošević, dopredsjednica Međunarodne udruge katoličkih esperantista.

Po završetku kongresa katolici esperantisti pristigli u Južnu Koreju, zajedno će s domaćinima hodočastiti u svetište Korejskih mučenika. Kongres s temom „Turizam i razvoj: put prema održivosti” održava se u godini u kojoj esperantisti obilježavaju 100. obljetnicu preminuća inicijatora esperanta Lazara Ludviga Zamenhofa, koju je UNESCO uvrstio na popis obljetnica koje se obilježavaju diljem svijeta.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: