Homelokalne vestiKarmelska Gospa proslavljena kod bosonogih karmelićana u Somboru

Karmelska Gospa proslavljena kod bosonogih karmelićana u Somboru

Svečanom procesijom u kojoj su sudjelovali brojni vjernici (među njima i članovi Karmelskog svjetovnog reda u škapularima), svećenici i hodočasnici te euharistijom koju je slavio beogradski nadbiskup i metropolit Stanislav Hočevar u subotu 16. srpnja liturgijski je proslavljena Gospa Karmelska u crkvi Sv. Stjepana Kralja u Somboru.

Nazivajući Karmel „voćnjakom“ mons. Hočevar preporučio je na početku homilije da se „zaustavimo na tim divnim plodovima i zahvalimo Blaženoj Djevici Mariji koja nam je omogućila najveličanstveniji i neopisivi plod svega, Bogočovjeka Isusa Krista“.

Govoreći o trenutačnoj situaciji u zemlji i svijetu, rekao je kako nas mnogi žele zaplašiti nestašicom električne energije, plina i drugih energenata. „U srcu u kojem živi predivni plod Bogočovjeka, jedina energija bez koje se ništa ne može učiniti dobrim, plemenitim, trajnim i vječnim, energija je Isusa Krista, bez koje ostaje samo strah, beznađe i neizvjesnost. Bojimo se za budućnost, a On je naša apsolutna, potpuna, savršena budućnost. U sebi nosimo vječnost – pa kako je moguće da nas zaokupe zemaljske, materijalne stvari, da smo postali robovi samo trenutačnih, vidljivih stvari? Tko nema Isusa, život mu je sužen i ograničen. Ali, ako smo mi ograničeni, u njemu dobivamo beskonačnost, neograničenost i apsolutnu snagu“, rekao je mons. Hočevar. „Upravo zato hodočastili smo ovdje da se naužijemo Kristove energije i da tu energiju nosimo u sebi, a ne izvan sebe“, dodao je.

Metropolit se spomenuo i sluge Božjeg o. Gerarda Tome Stantića, zahvalivši Bogu što je taj čovjek svetosti živio u karmelskom samostanu u Somboru. Pozvao je vjernike da „naš o. Gerard zasja kao svetac Božji“. Upozorio je „da smo posustali u traženju da našeg slugu Božjeg Crkva postavi na oltarsko štovanje“, kako je to znak „da u nama ima premalo ljepote i božanske energije“, te da „imamo više povjerenja u ono što prolazi, a ne u ono što je trajno, vječno i neslomljivo“. Nadbiskup je vjernicima uputio poticajne misli, rekavši: „Ušavši u Karmel, osjetili smo nove božanske mirise, miomiris Duha Svetoga koji čini sve novo. Ako smo išli i krivim putem, danas imamo mogućnost da u snazi toga Duha postanemo novi ljudi“. Osvrnuvši se na prvo misno čitanje istaknuo je: „Kada je u Izraelu bila velika suša, prorok Ilija molio se na Karmelu. Pojavio se mali oblačić, ali jakost njegove molitve donijela je rosu, kišu i blagoslov. Zato smo pozvani u Karmel da u toj suši naših naroda, našega kontinenta i cijeloga svijeta u ovoj euharistijskoj žrtvi barem duhovno klečimo i dođemo do prave spoznaje, da u nama procvjetaju divni cvjetovi Karmela“.

Misu o blagdanu Blažene Djevice Marije od gore Karmela animirali su glazbenici i zbor koji su se okupili za ovu svečanu prigodu, a sudjelovali su i vjernici u narodnim nošnjama katoličkih naroda somborskog kraja. Nadbiskupu, svećenicima i vjernicima na koncu svečanog misnog slavlja zahvalio je prior o. Stjepan Vidak, nakon čega je priređena zakuska u vrtu karmelićanskog samostana.

IKA

FOLLOW US ON: