Homelokalne vesti»Ljubav je uvek u službi rađanja«

»Ljubav je uvek u službi rađanja«

U ponedeljak 24. maja, na blagdan Bogorodice Majke Crkve i Marije Pomoćnice, u katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije služena je koncelebrirana svečana sveta misa koju je predvodio beogradski nadbiskup mons. Stanislav Hočevar. Na taj dan nadbiskup Hočevar je pre 21. godinu primio biskupsko ređenje u Crkvi Marije Pomoćnice na Rakovniku u Ljubljani, pa je euharistijsko slavlje bilo tim veće. Svojim pevanjem je pod dirigentskom palicom Bratislava Prokića ulepšao slavlje hor „Ekumenski moški zbor“.

Fra Ilija Alandžak, dekan za grad Beograd, uputio je srdačnu čestitku nadbiskupu Hočevaru, pozvavši sve prisutne da se danas na poseban način mole za nadbiskupa, da ga čuva zagovor Blažene Djevice Marije. Tim povodom vernica iz Župe Sv. Ante je nadbiskupu u ime cele beogradske zajednice uručila buket cveća.

Nadbiskup je u svom razmišljanju rekao da tu svetu misu prikazuje za sve prisutne, kako za svakoga pojedinačno, tako i za sve porodice i redovničke i župne zajednice. »Molim se Bogu i vapim pred Bogorodicom da napredujemo i po kvalitetu i po kvantitetu, u zrelosti, mudrosti i milosti ‒ kako pred Bogom tako i pred ljudima, i da naši životi budu svedočenje.« U molitve je uključio i nekadašnjeg župnika u Beogradu patra Antu Lozuka, isusovca koji je upravo tog dana bio sahranjen.

Mons. Hočevar je pozvao sve prisutne da zajedno pokušaju da svoje molitve konkretno upute službenici Božjoj Blaženoj Djevici Mariji, podsećajući da su prilikom moljenja Svete krunice pre same mise molitve bile vrlo konkretizovane.

»Ima li naša nadbiskupija dovoljno porodica i cenimo li dovoljno porodični život? Na počecima ponovnog uspostavljanja Nadbiskupije nije bilo lako. U novim istorijskim okvirima dužnost je svakoga ko želi da živi pravim životom da učini sve da bi se među nama promovisao porodični život«, naglasio je nadbiskup.

Rekao je da će te nedelje krenuti obnova kuće u dvorištu katedrale, koja će služiti za okupljanja porodica, mladih i dece, pa i župnih i ekonomskih pastoralnih veća. To bi mladima trebalo da omogući da rastu u službi porodičnog života.

Podsetio je i na pet godina proteklih od papine enciklike Amoris laetitia, u kojoj papa takođe mističnim rečima opisuje Ljubav: »Ljubav traži da smo u službi rađanja. Molimo se da naše porodice budu u službi ljubavi i da prihvate svako dete. Bogorodica sigurno čuje naš vapaj«, naglasio je nadbiskup Hočevar.

»Kako to da je Krist Gospodin 30 godina živeo u svetoj sabranosti unutar svoje porodice? Zar to nije i nama danas poziv? Mogu li mladi danas da uživaju takvu duhovsku atmosferu kao Isus Krist?«…

Druga molitva koju upućujemo Djevici Mariji je da poput Marije i Josipa omogućimo deci da napreduju i da dođu do Kristove zrelosti. Na Poslednjoj večeri Isusova molitva bila je prožeta tolikom ljubavlju i vapajem upućenim Ocu: ʼOče, daj da svi budu jedno.ʼ Dakle, nigde ne možemo da živimo bez zajedništva i ljubavi….

Papa svojim svedočanstvom poručuje da bez jedinstva i zajedništva među kršćanima i među svim ljudima dobre volje svet ne može da napreduje u miru i solidarnosti…

Kao treća žarka molitva koju danas stavljamo u Marijino naručje ‒ jeste pomoć za sve naše porodice, župne i redovničke zajednice, za međusobnu solidarnost, zajedništvo i da svi budu jedna jedinstvena duša. Pomozi nam, Bogorodice, da Nadbiskupija bude motor promovisanja mira, zajedništva i povezivanja«, zaključio je nadbiskup.

Na kraju mise generalni vikar mons. Aleksandar Kovačević je u svom obraćanju podsetio da nadbiskup mons. Stanislav Hočevar dolazi iz zemlje u kojoj je tog dana nacionalni praznik, naime ‒ najveće svetilište u Sloveniji Brezje posvećeno je upravo Mariji Pomoćnici kršćana. U Torinu odakle dolazi don Bosko ‒ osnivač salezijanaca kojima pripada i mons. Hočevar ‒ crkva je posvećena Mariji Pomoćnici. Zatim, biskupsko ređenje nadbiskup je primio na Rakovniku u Ljubljani, u crkvi takođe posvećenoj Mariji Pomoćnici. »Sve to nam mnogo toga govori… Da, preuzvišeni nadbiskup izabrao je upravo nju, Bogorodicu, i poverio joj svoj život u služenju Majci Crkvi…

I mi se utičemo pod zaštitu Bogorodice u našoj katedrali i zahvaljujemo za vašu pastirsku brigu, neumorni rad, ljubav i svedočanstvo koje nam dajete«, zaključio je mons. Kovačević.

R.Z.

FOLLOW US ON: