Homelokalne vestiMirko Štefković je novi zrenjaninski biskup

Mirko Štefković je novi zrenjaninski biskup

Vatikan – Zrenjanin, 18. mart 2024.

 

Sveti Otac papa Franja imenovao je Mirka Štefkovića, ekonoma Subotičke biskupije, za zrenjaninskog biskupa – izvestila je u ponedeljak 18. marta 2024. godine u 12 časova Pres služba Svete Stolice. Mirko Štefković će na novoj službi da nasledi beogradskog nadbiskupa mons. Ladislava Nemeta, dosadašnjeg apostolskog upravitelja zrenjaninske biskupije.

 

Mirko Štefković je rođen 24. septembra 1977. godine u Subotici (Tavankutu), kao drugi od trojice sinova Ivana i Dominike rođene Ivanković. Stariji brat Josip je katolički sveštenik, trenutno vrši službu dekana Somborskog dekanata i župnika u somborskim župama Uzvišenja sv. Križa i Sv. Nikole Tavelića. Mlađi brat Nikola je oženjen i ima troje dece. Otac je preminuo 1994. godine, a majka je u skromnim uslovima sama othranila trojicu sinova.

Osnovnu školu je pohađao u Tavankutu, pa u Starom Žedniku i u Subotici, a zatim je u Biskupijskoj klasičnoj gimnaziji „Paulinum“ u Subotici stekao srednjoškolsko obrazovanje. Potom je godinu dana proveo u Nišu na odsluženju vojnog roka, a po povratku kući u leto 1997. godine ga je subotički biskup, mons. dr. Janoš Penzeš, kao bogoslova poslao u Rim, gde je najpre dve godine proveo u ustanovi za vaspitanje duhovnih zvanja „Casa Balthasar“, a ostalih šest godina je boravio u Papskom kolegijumu Germanicum et Hungaricum. Filozofiju je studirao od 1998. do 2000. godine na Papskom univerzitetu Urbanijana, a potom je studirao teologiju na Papskom univerzitetu Gregorijana, gde je 2006. godine postigao licencijat iz fundamentalne teologije.

Biskup Penzeš ga je 3. maja 2003. godine u Rimu rukopoložio za đakona, pa je godinu dana bio na pastoralnoj praksi u župi Snježne Gospe u Horgošu. Za sveštenika je rukopoložen 29. juna 2004. godine u subotičkoj katedrali sv. Terezije Avilske.

Po povratku sa postdiplomskog studija imenovan je ličnim biskupovim sekretarom i beležnikom u biskupiji, a ove dužnosti je vršio do 2020. godine, pa je 2021. godine imenovan za ekonoma Biskupije i direktora Doma za svešteničke „Josephinum“. Od 2011. godine poverene su mu i službe odgovornog za liturgijske ceremonije i portparola Biskupije, koje je vršio do 2023. godine.

Pomoćnikom sekretara Međunarodne biskupske konferencije sv. Ćirila i Metoda imenovan je 2010. godine, da bi 2016. godine bio izabran za njezinog generalnog sekretara, a tu dužnost je vršio do 2021. godine.

Osim navedenih službi od maja 2007. do juna 2011. godine bio je glavni i odgovorni urednik Katoličkog lista „Zvonik“, a u više mandata i član Zbora biskupijskih savetnika, Prezbiterskog i Ekonomskog veća Biskupije, kao i Odbora za komemoraciju nevinim žrtvama stradalim 1944. i 1945. godine na teritoriji Grada Subotice. Na Teološko-katehetskom institutu Subotičke biskupije predaje fundamentalnu teologiju. Redovni je saradnik Radio Marije Srbije. U slobodno vreme bavi se brzim hodanjem i biciklizmom, a član je svešteničke reprezentacije u malom fudbalu. Pored maternjeg hrvatskog, govori srpski, mađarski, italijanski i nemački, a služi se i engleskim jezikom.

FOLLOW US ON: