Homelokalne vestiNadbiskup Hočevar na Dušni dan predvodio misno slavlje u beogradskoj katedrali

Nadbiskup Hočevar na Dušni dan predvodio misno slavlje u beogradskoj katedrali

U sredu, 2. novembra svečano misno slavlje u katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije u Beogradu, predvodio je mons. Stanislav Hočevar, beogradski nadbiskup i metropolit uz koncelebraciju sveštenika grada Beograda.

Nadbiskup Hočevar u svojoj propovedi istakao je da smrt ne predstavlja totalni kraj, kako to vernici i ljudi često misle, već samo predstavlja prelaz, putovanje svakog čoveka u njegovu pravu kuću tačnije Kraljevstvo Nebesko. To putovanje, taj prelaz, kao konačni cilj imaju susret sa Večnim, Bogom Tvorcem, naglasio je nadbiskup, podsećajući da ovaj – Dušni dan, ne treba da predstavlja nešto što izaziva tugu i smrknuta lica već samo trenutak tišine i vreme razmišljanja o onom konačnom kome svaki čovek teži.
Nadbiskup je podsetio sve prisutne i na činjenicu koja se često zaboravlja, a to je da kada se svaki vernik, čovek bude našao pred licem Gospodina, Tvorca i Spasitelja, sa njim neće poći ni njegovo bogatstvo, ni titule, niti sva postignuća u ovozemaljskom životu, već će odraz njegove duše i života predstavljati sva dobra dela koja je učinio, sve ono dobro što je učinio drugima ne tražeći nikakvu zahvalu niti nagradu. Zaključivši da svaki vernik, upravo na današnji dan ne treba da oplakuje one koji su otišli na svoje konačno odredište već da se zagledan u plamenu sveće preispita sa čime bi on otišao pred lice Gospodnje.

Marija Antonela Kanelić

FOLLOW US ON: