Homelokalne vestiNadbiskup Hočevar predvodio hodočašće zajednice Hrvata rođenih u Rumunjskoj (FOTO)

Nadbiskup Hočevar predvodio hodočašće zajednice Hrvata rođenih u Rumunjskoj (FOTO)

Marija Radna, hodočasničko mjesto i svetište posvećeno Blaženoj Djevici Mariji koje se nalazi sedamdesetak kilometara udaljeno od Temišvara u Rumunjskoj te pripada Temišvarskoj biskupiji, svake godine je ispunjeno hodočasnicima za veće marijanske blagdane, a posebno o blagdanu Rođenja Blažene Djevice Marije, Male Gospe. Tako je bilo i ove godine. Večernju misu uočnice Male Gospe, 7. septembra, na kojoj su se okupili katolici hrvatskog podrijetla koji žive u šest sela u Temišvarskoj biskupiji predvodio je mons. Stanislav Hočevar, nadbiskup i metropolit beogradski kojega je na početku euharistijskog slavlja pozdravio kancelar i ekonom Temišvarske biskupije preč. Nikola Lauš. Nadbiskup Hočevar u prigodnoj propovijedi pozvao je okupljene hodočasnike na skromnost i poniznost koju je imala i sama Blažena Djevica Marija te ih je ohrabrio da i dalje čuvaju svoju tradiciju u krajevima u kojima žive. Pozvao je hodočasnike da budu i ostanu vjerni pozivu i dužnostima koje imaju kao što je to ostala i Blažena Djevica Marija postavši majkom samoga Boga. Potaknuo ih je da kao i Blažena Djevica Marija budu otvoreni životu te da posebno brinu za svaki život od začeća do prirodne smrti. «Nemojmo robovati vlastitome grijehu jer smo stvoreni na sliku i priliku Boga Oca koji nam je po svome Sinu dao i darova život», poručio je Nadbiskup hodočasnicima rekavši kako je veličina svakoga čovjeka u tome kako i na koji način u svakom trenutku nosi Krista u svom životu te je sve pozvao da svoja srca otvore Kristu kako je upravo to učinila i Blažena Djevica Marija.

U misnom slavlju uz Nadbiskupa sudjelovalo je i desetak svećenika Hrvata koji su rođeni u Rumunjskoj te kao svećenici i pripadaju Temišvarskoj biskupiji, a misa je praćena zvukom orgulja te skladnim pučkim pjevanjem. Svoj doprinos u slavlju mise pjevanjem su dali i mladi koji su bili praćeni tamburaškim orkestrom.

U rumunjskom dijelu Banata živi više naroda koji su katolici te se tako i misna slavlja slave na više jezika. Nakon mise na hrvatskom jeziku uslijedila je misa na mađarskom jeziku, a potom krunica i litanije na hrvatskom jeziku, procesija s likom Blažene Djevice Marije te blagoslov s Presvetim. Litanije, procesiju i blagoslov s Presvetim predvodio je nadbiskup Hočevar.

Na sam blagdan Male Gospe, 8. septembra, jutarnju misu za hodočasnike Hrvate predvodio je također nadbiskup Hočevar koji se zajedno s vlč. Mihaelom Sokolom, tajnikom i katedralnim župnikom u Beogradu pridružio i prijepodnevnom euharistijskom slavlju koje je bilo trojezično: na rumunjskom, mađarskom i njemačkom jeziku. Usprkos različitosti jezika i nacionalnoj raznolikosti, hodočasnici su bili kao «jedno srce i jedna duša» predvođeni temišvarskim pastirom mons. Józsefom-Csabom Pálom te mons. Lászlóm Böcskeim, biskupom biskupije Oradea te mons. Jenőm Schönbergerom, biskupom biskupije Satu Mare koji je misu i predslavio. U misnom slavlju sudjelovali su vjernici iz biskupije Szatmár, Oradea, Temišvar i Gyulafehérvár, no neki su hodočastili i iz Moldavije i Mađarske.

M.S

FOLLOW US ON: