Homelokalne vestiNadbiskup Hočevar služio svetu misu za sve žrtve virusa COVID-19

Nadbiskup Hočevar služio svetu misu za sve žrtve virusa COVID-19

Odlukom Međunarodne biskupske konferencije sv. Ćirila i Metoda odlučeno je da svi njeni članovi ili njihovi delegati prikažu svete mise za sve žrtve pandemije.
Tako je dana 26. marta, u crkvi Krista Kralja u Beogradu, svečano euharistijsko slavlje za sve žrtve pandemije predvodio nadbiskup i metropolita beogradski mons. Stanislav Hočevar uz koncelebraciju mons. Aleksandra Kovačevića generalnog vikara i župnika župe Krista Kralja i mons. Marka Čolića.
Na početku samog euharistijskog slavlja prisutnim vernicima obratio se mons. Aleksandar Kovačević i izrekao odluku Međunarodnih biskupskih konferencija Evrope, da će svakoga dana članovi jedne od biskupskih konferencija prikazivati po svojim crkvama svete mise posebno za sve one koji su umrli i koji umiru od virusa covid-19.
Nadbiskup Hočevar uputio je par reči u ime Međunarodne biskupske konferencije sv. Ćirila i Metoda ali i u ime cele evropske zajednice, prisutnim vernicima, te se nadovezao na reči koje je mons. Aleksandar već uputio a tiču se odluke MBK.

Beogradski nadbiskup, u svojoj homiliji, osvrnuo se na sve znakove koji su dati vernicima na razmišljanje  a nalaze se u njihovoj neposrednoj blizini, počevši od samog vremena Korizme; ikone Bogorodice koja se nalazi u samom dvorištu crkve Krista Kralja, zatim dvorište nadbiskupije sa Bogorodičinim vrtom koje je puno uspomena i koje je povezano sa istorijom čitave Evrope; ukazujući prisutnim vernicima na sve elemente koji ih trebaju podstaći da razmišljaju o tome, koliko ustvari kršćani u celoj Evropi žive ali i čitaju Evanđelje i šta vernici Beogradske nadbiskupije mogu učiniti, ne bi li pomogli čitavoj Evropi da se okrene i ponovo krene pravim putem koji vodi do Isusa, a ta pomoć je upravo molitva.

Blagdan sedam žalosti Blažene Djevice Marije

Nadbiskup Hočevar naglasio je i važnost same dimenzije pučke pobožnosti, ali i jednog važnog dana koji  petak pred Cvetnicu predstavlja u samoj pučkoj pobožnosti. Naime taj dan u narodu  ostao je zapamćen kao blagdan sedam žalosti Blažene Djevice Marije; dan koji je u pučkoj tradiciji predstavljen kao dan Marijine muke. Ali Marija i danas pati, pati kada vidi da su joj deca razdeljena, pati kada vidi kako se njena deca muče i umiru od ove pandemije.

Na kraju svečanog misnog slavlja preuzvišeni je molio litanije pred kipom, tačnije oltarom sv. Josipa i na taj način sve prisutne preporučio njemu u molitvu.

Marija Antonela Kanelić

FOLLOW US ON: