Homelokalne vestiNadbiskup Nemet na 8. Međunarodnom festivalu horske duhovne muzike “Muzički edikt” u Nišu

Nadbiskup Nemet na 8. Međunarodnom festivalu horske duhovne muzike “Muzički edikt” u Nišu

U utorak, 6. juna 2023. godine, održan je program trećeg dana 8. Međunarodnog festivala horske duhovne muzike „Muzički edikt“ u  Nišu. Festival se održava od 4 do 7. juna 2023. godine. Na programu tog dana prisustvovali su beogradski nadbiskup i metropolit mons. dr Ladislav Nemet, generalni vikar Beogradske nadbiskupije mons. Robert Pastyik i superior Rezidencije isusovaca u Beogradu p. dr Marijan Steiner te mnogobrojni posetioci. Na programu su nastupili: hor „Sikstinske kapele“ iz Vatikana, hor „Filharmonija“ Alba Julja iz Rumunije, hor Sv.apostola i jevanđeliste Marka iz Podgorice, Crna Gora i Eparhijski škola kalkutskih škola iz Kalkute, Indija.

O horu Sikstinske kapele

Istorija hora počinje u prvim vekovima hrišćanstva pojavom „Schola Cantorum“, grupe pevača koji su živeli i radili zajedno i bili povezani sa Papom. Hor je dobio svoj sadašnji oblik nakon renoviranja Kapele Mađore, koju je sredinom 14. veka sagradio papa Siksto VI 1470-ih. Kapela, raskošno ukrašena slikama Botičelija, a kasnije i Mikelanđela, nazvana je po Sikstu. Osamdesetih godina 14. veka broj pevača u horu je bio 24, po šest u svakom glasu, a vekovima su gornje deonice pevali kastrati. Brojno stanje hora je ostalo nepromenjeno kroz vekove kao i repetroar hora. Kompozitor i dugogodišnji direktor (“maestro perpetuo”) Lorenco Perosi uneo novine u program i stil muzike koju izvode.

Revolucija koju su audio snimci izazvali u muzičkom svetu stigla je do Sikstinske kapele tek u 21. veku. Snimanje je bilo zabranjeno u samoj kapeli, ali se pojavilo nekoliko snimaka uživo: ,,Habemus Papam” (Imamo papu) bilo je izdanje iz 2013. Sa video snimcima misa, snimanih uživo, od kojih su dve bile na otvorenom.

Rad kapele je ekskluzivni vid misionarskog delovanja u jevanđelizaciji i predstavljanju umetničkog, muzičkog, kulturnog i duhovnog bogatstva Svete Crkve. Muzička tradicija Crkve je neprocenjiva vrednost u domenu umetnosti uopšte. Razlog leži u činjenici da je molitvena pesma i po svom sadržaju i po svojoj formi sastavni deo Svete Liturgije (II Vatikanski Koncil).

Za svojih 1500 godina neprekidnog delovanja, Papin hor je danas najstariji hor hrišćanskog sveta. Shodno svom repertoaru i misiji, hor je kroz vekove prošao kroz različite formacije. Važan period u istoriji ovog hora vezuje se za doba renesanse, kada je „Collegio del Cappellani Cantori“ (kako je tada bio naziv hora) našao svoje „prirodno“ mesto u Sistinskoj kapeli Apostolske palate. Papa Sisto IV je osnažio ovaj ansambl i razvio ga u Pontifikalni hor, te je u slavu njegovog patronata hor je poznat kao Sistinska muzička kapela ili Sistinski kapelni hor. Pontifikalna muzička kapela, koja je u svojoj istoriji imala najpoznatije svetske muzičare, i danas obavlja svoju osnovnu misiju: muzičku službu u liturgijskoj svečanosti Svete Stolice.

Trenutno broji 24 odrasla pevača (Cantores) i oko 30 dečaka (Pueri Cantores) koji čine sekciju tzv. „belih glasova“ i saslužuju uglavnom u Bazilici Svetog Petra u Vatikanu. Kapela je uključena u Vrhovnu Pontifikalnu službu.

KMC

FOLLOW US ON: