Homelokalne vestiNadbiskup Nemet na Pepelnicu predvodio misno slavlje u beogradskoj katedrali

Nadbiskup Nemet na Pepelnicu predvodio misno slavlje u beogradskoj katedrali

Misu sa obredom pepeljenja u katedrali Blažene Djevice Marije u Beogradu, 14. februara na Čistu sredu, predvodio je beogradski nadbiskup i metropolit mons. dr Ladislav Nemet SVD u koncelebraciji sa katedralnim župnikom vlč. Mihaelom Sokolom, mons. Grzegorzom Chudekom, ekonomom Nadbiskupije i vlč. Andrejom Đuričekom.

Na početku misnog slavlja, nadbiskup Nemet podstakao je sve vernike na post, molitvu i pokoru rekavši da je potrebno iz života odstraniti stvari koje čoveka drže daleko od Boga ili ne dozvoljavaju da se čovek Njemu približi.

Razmišljajući u svojoj propovedi o težini čovekovog priznavanja greha samom sebi, o tome kako greška koju čovek načini prelazi u greh. „Živeći u ovom svetu, mi smo deo te socijalne strukture u kojoj se događa i zlo i greh, strukturalni greh postoji kao takav, gde smo svi mi odgovorni za to kako živimo“, rekao je nadbiskup osvrnuvši se na trenutnu situaciju u svetu, svetu kome u ovom vremenu Korizme takođe treba obraćenje, pokora i molitva.

„Greh postoji samo tamo gde prihvatamo Boga kao Oca svih stvorenih stvari“, istakao je propovednik.

Nastavivši dalje svoje razmišljanje o grehu, njegovom nastajanju ali i trenutku kada čovek nemogavši da izdrži toliki teret greha, dolazi kod Boga i traži pomoć, traži novu priliku i traži oprost „ kada sagrešimo, tražimo mogućnost kako da molimo Boga za oproštaj, jer Bog je taj koji oprašta, a najveći gresi nisu oni koji su vidljivi, nego oni koji se događaju u čovekovom srcu poput rata, mržnje, svega onoga što je loše, pad, nedostatak ljubavi. Sve to izlazi iz čovekovog srca i tek kada se formira u srcu ono se pretače u realni svet u konkretnim delima. Ali prvo što je došlo do naše misli do našeg uma i onda se tek vidljivo stvara“.

Zaključivši propoved razmišljanjem o samom čovekovom odnosu prema Bogu kao i borbi protiv zla koja mora biti konkretna u čovekovom životu i čovekovom srcu ali ne takva da je svi vide, i da svi za nju znaju, već da se ta borba odvija u samom čovekovom srcu, u skrovitosti. „Svako od nas zna gde stoji, kako se odnosimo prema Bogu, kako se odnosimo prema našim bližnjima i prema stvorenom svetu. Neka ovo korizmeno vreme koje počinje, bude podsticaj za sve nas da ispitamo naš život u svetlu Isusove Reči, neka nam On pomogne da otkrijemo šta nas sputava da mu se približimo“, zaključio je.

Nakon propovedi usledio je blagoslov pepela kao i obred pepeljenja.

 

Marija Antonela Kanelić

FOLLOW US ON: