Homelokalne vestiNadbiskup Nemet na potpisivanju ugovora o stipendiranju studenata visokih teoloških studija

Nadbiskup Nemet na potpisivanju ugovora o stipendiranju studenata visokih teoloških studija

U Palati „Srbija“, u sredu 26. aprila su svečano potpisani ugovori o stipendiranju studenata visokih teoloških ustanova u Republici Srbiji. Svečani prijem je organizovan u sali „Jugoslavija“ u Palati, a prijemu kao i potpisivanju ugovora prisustvovali su predstavnici Katoličke Crkve u Srbiji na čelu sa beogradskim nadbiskupom i metropolitom mons. dr Ladislavom Nemetom, predstavnici Srpske Pravoslavne Crkve na čelu sa Njegovom svetošću patrijarhom srpskim g.g. Porfirijem i predstavnici islamske zajednice na čelu sa muftijom Islamske zajednice u Republici Srbiji ef. dr Mevludom Dudićem.

Ovaj svečani događaj organizovan je od strane Uprave za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama na čelu sa direktorom g. dr Vladimirom Roganovićem i njegovim timom saradnika.

Na pomenutom događaju su takođe prisustvovali i studenti ovih verskih zajednica koji su dobitnici ovogodišnjih stipendija. Podsetimo da Uprava za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama već duži niz godina organizuje ovakve konkurse za stipendiranje studenata visokih teoloških ustanova koji obrazuju buduće teologe tradicionalnih crkava i verskih zajednica, kao i brojne druge aktivnosti i realizacije projekata koji omogućavaju napredak crkava i verskih zajednica.

Ove godine, tačnije školske 2023/2024 namenjena su sredstva za stipendiranje 75 studenata, od kojih je 35 studenata Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta, 6 studenata Pravoslovnog bogoslovskog fakulteta “Sveti Vasilije Ostroški”, 12 studenata Visoke škole SPC za umetnost i konzervaciju, 21 student Fakulteta za islamske studije u Novom Pazaru i jedan student po odluci i preporuci Biskpske Konferencije Sv. Ćirila i Metoda. Stipendije su takođe dodeljene i studentima master studija koji su uspešno završili osnovne studije, dok su stipendije za studente osnovnih studija dodeljene studentima druge, treće i četvrte godine koji nisu gubili godinu, koji su položili sve ispite iz prethodnih godina i postigli prosečnu ocenu svih položenih ispita najmanje 8,75.

Na samom početku ceremonije, prisutnim studentima i verskim poglavarima obratio se direktor Uprave, g. Vladimir Roganović koji je pozdravivši sve prisutne naglasio da je ova organizacija u potpunosti pod pokroviteljstvom od strane Uprave za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama, izrazivši dobrodošlicu i ujedno čestitajući studentima na ostvarenim uspesima poželevši im još uspeha i napretka u budućnosti.

Skupu se obratio beogradski nadbiskup i metropolit mons. dr Ladislav Nemet, koji je pozdravivši sve prisutne istakao važnost same prilike i mogućnosti za obrazovanjem, koja nije svuda u svetu prisutna. Rekavši da putovanja čoveku pružaju nove mogućnosti ali i otvaraju vidike, nadbiskup je naveo jedan ne tako lep primer sa kojim se susreo na Filipinima. U periodu kada je obrazovanje u Srbiji, tadašnjoj Jugoslaviji, bilo ne samo prisutno već i donekle obavezno, na Filipinima ono nije bilo pravilo već izuzetak. Deca i mladi koji imaju priliku i gde je školovanje normalno ne shvataju značaj i vrednost tog dara, deca na Filipinima u nemaštini i siromaštvu trude se da se izbore prvenstveno za svoje pravo a onda tu priliku mnogo više i cene. Nadbiskup Nemet je zahvalio Upravi što je prepoznala potrebu da pomogne mladima kako bi imali priliku i mogućnost za daljim školovanjem i napredovanjem, te govor zaključio porukom studentima „ nemojte nikada da zaboravite i izgubite onaj ideal koji vas je na početku studija nosio već pokušajte da ga održite do kraja.“

Prisutnima se u ime Srpske Pravoslavne Crkve obratio patrijarh srpski g.g. Porfirije koji je pozdraviši sve prisutne zvaničnike kao i studente izrazio radost da je Univerzitet jedna od najvažnijih institucija u jednoj državi zbog toga jer se upravo tu stiču najneophodnija znanja koja stiču upravo oni koji će zauzimati najvažnije funkcije u državi i društvu. „Univerzitet nije samo mesto gde se stiču spoljašnja znanja nego i mesto koje oblikuje i etos, unutrašnju i moralnu dimenziju onih koji na njemu uče ali i onih koji prenose znanje“, istakao je patrijarh. Ukazavši takođe i da Bogoslovski fakulteti bez obzira kojoj crkvi i verskoj zajednici pripadaju takođe oblikuju osobe koje će u budućnosti raditi za napredak svoje verske zajednice. „Vera i teologija nisu nauke u redu drugih nauka nego je vera pre svega život u Bogu i zajednici sa Bogom, u skladu sa Božijim zakonima, sa Njegovim zapovestima, zbog toga ono što se uči na Bogoslovskim školama, podrazumeva se da se poistovećuje sa životom onih koji studiraju“, rekao je patrijarh. Na kraju je zahvalio Upravi koja je prepoznala značaj Bogoslovskih škola u ovom svetu i vremenu.

Muftija Islamske zajednice u Republici Srbiji ef. dr Mevlud Dudić, u ime svoje zajednice kao i u ime studenata zahvalio se na prilici koju je Uprava pružila ovim studentima. Citirajući da je „ teologija kraljica znanosti“; takođe ističući povezanost ove tri verske zajednice, pogotovo na ovom skupu koji je organizovan, kako je to muftija rekao „ u 15 dana kada smo imali Uskrs katolički, Vaskrs pravoslavni i Ramazanski Bajram islamski, baš onako kako nas Bog poziva da se okupimo oko zajedničke Reči“ ovim istakavši da je mnogo više stvari koje povezuju ljude nego onih koje ih razdvajaju. Pozvavši organizatore ovog skupa da u budućnosti organizuju više prilika za susret i razgovor zajedništva u različitosti. Poručivši ujedno da je ovo velika šansa i prilika za studente Fakulteta za islamske studije jer ovaj fakultet nije u sklopu Univerziteta već sve troškove oko njegovog uzdržavanja snosi islamska zajednica. Na kraju u znak zahvalnosti islamaska zajednica uručila je direktoru Uprave zahvalnicu kao i prigodne poklone njemu i njegovim saradnicima.

Nakon pozdravnih govora i obraćanja predstavnika verskih zajednica usledilo je potpisivanje ugovora a zatim i zajedničko fotografisanje studenata sa verskim poglavarima. Posle kraće pauze, organizovana su tri panela, od kojih je glavni okrugli sto bio za predstvnike verskih zajednica na kome se razgovaralo upravo o gorućoj temi koja je već duže vreme aktuelna, a to je versko obrazovanje u školama, koje već godinama predstavlja cilj za mnoge verske zajednice ali cilj koji je teško ostvariv, upravo o tim usklađenostima obrazovnog sistema i uvođenja verske nastave za pripadnike svake od ovih verskih zajednica goruće je pitanje o kome se razgovaralo na ovom panelu. Druga dva panela bila su organizovana za studente na kojima je bilo reči o budućnosti teologa danas kao i izazovima koje ovaj poziv sa sobom nosi, kao i o verskom životu, obrazovanju i komunikaciji na društvenim mrežama.

Nakon panel diskusija organizovano je druženje kao i obilazak Palate Srbija za sve studente.

Marija Antonela Kanelić/KMC

FOLLOW US ON: